Foto: N1

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) "Nezavisnost" izdao je zvanično saopštenje u kojem tvrdi da se u obrazovnim ustanovama poštuju sve mere protiv širenje koronavirusa, te da je u školama obavezno poštovanje svih donetih mera, kako bi svi bili bezbedni. "Nezavisnost" je saopštenje objavio nakon informacije objavljene u medijima da je predsednik Sindikata zaposlenih u policiji podneo krivične prijave protiv direktora svih osnovnih i srednjih škola u Beogradu, tvrdeći da ugrožavaju zdravlje i život zaposlenih i učenika škole, protivzakonito ih uslovljavajući da nose zaštitne maske.

Saopštenje sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ prenosimo u celosti:

„Kao principijelni i dosledni učesnici vaspitno – obrazovnog procesa, uvek smo negovali kritički duh u odnosu prema postupcima direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja, kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Međutim, kada je reč o borbi protiv pandemije, koja preti da uruši vaspitno – obrazovni proces na globalnom nivou, činjenica je da su u našim školama zaposleni i direktori na istoj strani – za očuvanje života i zdravlja učenika i zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Dalje, sindikat smatra da je nedopustivo da se sada kada je situacija sve lošija sa koronavirusom, da javni tužilac poziva direktore da daju izjave o kršenju ustava.

„Smatramo nedopustivim da u okolnostima kada se suočavamo sa najvećim brojem zaraženih i preminulih od početka pandemije, javni tužilac poziva direktore da daju izjave o kršenju Ustava, odluka privremene Skupštine Srbije i stava SZO. Podsećamo javnost da se u školi sprovode epidemiološke mere, uključujući i obavezno nošenje zaštitnih maski, koje nisu propisali ni direktori, niti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već Krizni štab“, navodi se dalje.

„Bez namere da utičemo na posao javnog tužioca, uvereni smo da preispitivanje opravdanosti propisanih epidemioloških mera u školama treba preusmeriti na Krizni štab, ne na direktore škola. Naročito uznemiruje činjenica da vođenje ovakvih postupaka protiv više od 300 direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola iziskuje nepotrebno, dodatno izlaganje epidemiološkom riziku, kao i investiranje vremena, energije i sredstava. Upozoravamo da troškove finansiranja sudskih procesa snosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što u aktuelnim okolnostima predstavlja puko bacanje budžetskog novca, jer je razlog izlišan, besmislen i nepotreban“, zaključuje se u saopštenju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar