Korona u školama: Roditelji zabrinuti, nadležni zadovoljni

Podeli:
Foto:AP Photo/Visar Kryeziu

Priličnu buru u javnosti izazavla je priča novinara Dušana Čavića koji je isključivo svojom inicijativom i odvođenjem deteta na testiranje utvrdio da je njegov sin pozitivan na koronu. Svojom odgovornošću on je predupredio odlazak dečaka u školu i dalje širenje zaraze. Čavić smatra da su krivi protokoli koji nisu dovoljno precizni i koji previđaju blaže simptome. Sa druge strane, nadležni poručuju da je u tom slučaju sve ispoštovano i da je postupljeno na najbolji i najsipravniji mogući način.

Epidemiolog Predrag Kon u izjavi za naš portal kaže da je nemoguće testirati svu decu koja imaju blaže simptome i blago povišenu temperaturu. Smatra da je u slučaju na koji je ukazao novinar Dušan Čavić ispoštovana sva procedura i protokol.

„Prati se simptomatologija i na osnovu nje se određuju dalja postupanja“, kaže Kon i podseća da dete nije poslato u školu, već kući. Kon ističe da je u ovo doba godine među decom školskog uzrasta prisutno i dosta drugih virusa, a ne samo korona.

Predrag Kon Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

„Bolesno dete sa izraženim simptomima svakako ne treba da ide u školu“, poručuje Kon.

Dete Dušana Čavića kada je dovedeno na pregled u školski dispanzer imalo je povišenu temperaturu, ali na testiranje je odvedeno u trenutku kada to više nije bio slučaj, odnosno, kada nije imalo očigledne simptome koronavirusa.

Takođe, poznato je da deca mnogo blaže reaguju na koronavirus od odraslih, tako da često nemaju nikakvih simptoma. U slučaju Čavićevog sina rezultat PCR testa je ipak bio pozitivan, pa je dete moglo da zaraženo krene u školu. Kon smatra da se ni u tom slučaju ne bi desilo ništa strašno.

„Dete bi nosilo masku u školi“, kaže Kon i navodi da bi se u tom trenutku i koncentracija samog virusa i infektivnosti već umanjila.

Kon ističe da trenutno nema potrebe da se zatvaraju škole, ali da će se pratiti situacija i da će se reagovati ukoliko se pojavi masivnija pojava obolele dece, čak i sa blažim simptomima.

U tom slučaju se, kaže Kon, ne isključuje ni prelazak na onlajn nastavu.

Dušan Čavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa druge strane, Čavić smatra da je nadležnima važnije to da se u javnosti stvori privid da je sve pod kontrolom, umesto da se predupredi slanje zaražene dece u školu.

„Krušik, Jovanjica, helikopter, Savamala – u ovoj zemlji nema odgovornosti. To je propaganda još od režima Slobodana Miloševića da je Srbin uvek najviše testirao i da smo najbolji. To se sprovodi u aktuelnoj zdravstveno-epidemiološkoj politici. Oni nigde nisu omanuli, sve je pod kontrolom i sve je na odgovornosti nas građana“, primećuje Čavić.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa direktorkom Doma zdravlja Novi Beograd, u čijem se školskom dispanzeru dogodio sporni slučaj, Već drugi dan Božica Novaković ne odgovara na naše poruke i pozive. Ipak, ona je progovorila za „Večernje novosti“. 

„Svako dete koje dolazi sa simptomima respiratorne infekcije pedijatar pregleda i prati, zakazuje kontrolu, ako je potrebno, već za sutradan i tretira ga kao da je kovid pacijent“, objasnila je Novaković.

Ona je dodala da se obavezno savetuje i izolacija – to da dete bude pod nadzorom pedijatra i da u slučaju promene zdravstvenog stanja dođe na pregled i mimo zakazanog termina za kontrolu, mnogo je važnije od samog testiranja. Ako pedijatar proceni da je potrebno, i PCR testiranje će doći na red.

Doktorka Novaković kaže da se u praksi lekari susreću sa preuranjenim očekivanjima roditelja da se dete testira na kovid pre nego što pedijatar proceni da je to potrebno:

„Razumljivo je da su roditelji, ali i svi ostali pojačano zabrinuti zbog epidemije kovida, ali bi pacijenti morali više da veruju svojim lekarima“, poručuje doktorka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar