Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nadležni nas ubeđuju da je u školama sve pod kontrolom, da je pojava korone sporadična. Ipak, praksa pokazuje drugačije - mnogo toga zavisi ne od medicinskih službi, nego od samih roditelja, koji izgleda treba da budu i lekari, pa da sami na kraju odvedu dete na testiranje i utvrde da li njihovo dete ima koronu.

Novinar Dušan Čavić javno je izneo svoj lični primer, kada mu je u Domu zdravlja Novi Beograd rečeno da je, uprkos temperaturi, sve što se tiče njegovog sina „uredno“ i da po protokolima nije imao simptome kovida. Ipak, dan kasnije Čavić samoinicijativno šalje dete na testiranje i ispostavlja se da je rezultat pozitivan.

Samo pukom ličnom odgovornošću Čavića njegovo dete nije otišlo u školu – zahvaljujuću urađenom PCR testu na koji njegovo dete nisu uputile zdravstvene službe već on sam.

Ipak, tu nije kraj priče, jer se javio otac devojčice koja sa njegovim detetom ide u razred – simptomi su isti.

Dušan Čavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„U dečijem dispanzeru Doma zdravlja Novi Beograd njemu su rekli: dođite sutra, ne može još ništa da joj se vidi. On im je rekao, u grupi moje ćerke imate pozitivno dete, morate nešto da uradite. Odgovorili su mu, dobro, hajde, vadićemo joj krv. On je poučen mojom pričom rekao da vađenje krvi ništa neše reći. Ako vi nećete da radite PCR test, kažite mi vaše ime da znam ko će biti odgovoran. Onda su mu dali uput za kovid ambulantu“, priča Čavić za naš portal.

On navodi da ne zna ime doktorke koja je, kako kaže, još barem dvoje dece sa istim simptomima poslala kući, bez testiranja. Ista doktorka u skafanderu bila je tu kada je rekla da su rezultati njegovog deteta uredni, ali i kada je u petak došao sa pozitivnim rezultatom testa na koronu.

„Odlučili smo da sledećeg dana samoinicijativno odemo u kovid ambulantu za odrasle, da vidimo koja je procedura sa nama roditeljima čije dete je pozitivno. Rečeno nam je da se kontakti više ne testiraju i da se javimo ukoliko dobijemo simptome. Pitali smo i kada i gde dovodimo dete i nakon koliko dana.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Rečeno nam je i da smo mi ti koji bi trebalo da odemo u Dečiji dispanzer gde je dete pregledano, da im prijavimo da je pozitivno. Tamo sam prepoznao majku deteta sa kojom smo zajedno čekali na inicijalni pregled u dispanzeru 9. septembra. Ovog puta je dovela i drugo dete, oba deteta su imala jednodnevnu temperaturu i ništa više od simptoma. I naravno, ista doktorka koja je pregledala i naše dete, tu decu vraća u školu“, navodi Čavić.

Bez ikakve dileme, Čavić, više nego u doktorki, problem vidi u protokolima Kriznog štaba koji su neprecizni i često se menjaju.

„Svaki pacijent sa koronom mora na PCR, sve ostalo je besmisleno“, zaključuje Čavić.

Ko je odgovoran

Odgovor na pitanje kako nam deca sa koronom dolaze u škole i kako unaprediti protokole pokušali smo da dobijemo od Božice Novaković, direktorke Doma zdravlja Novi Beograd – nije nam odgovorila. Pozvali smo i neke od članova Kriznog štaba koji su zaslužni za protokole i pravila pod kojima se šalje na testiranje, ali takođe nismo dobili odgovor.

O tome ima li krivca za ovakvo stanje stvari i zbog čega ne treba da nas čudi ako dete sa koronom iz lekarske ordinacije bude vraćeno kući bez testiranja, uz mogućnost da ode i u školu, pitali smo Marka Simića, doktora medicine sa decenijskim iskustvom rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (domovima zdravlja).

„Stariji i tromi sistemi zdravstvene zaštite, na već klimavim nogama, nisu najbolje odgovorili na stalno menjajuća saznanja o COVID19 pandemiji. U konkretnom slučaju, mišljenja sam da doktorka Doma zdravlja nije pogrešila. Iz priče se ne vidi da je poslala dete u školu, već kući, na izolaciju. Nije navedeno da li je zakazana kontrola i kada. U duhu dobre kliničke prakse verujem da jeste, kao i da je pružena usmeno informacija o izolaciji deteta“, objašnjava Savić.

Dodaje da je činjenica je da korona ima iste simptome kao i svi drugi respiratorni virusi, dokle god je reči o blažoj kliničkoj slici, koja je najčešća.

„Specifičnosti lečenja počinju sa težom formom bolesti. PCR test, kao i bilo koja stvar u zdravstvu nije besplatna. Neko je platio učinjeni PCR test o trošku države. Zato i postoji selekcija kome se radi test na teret zdravstvenog osiguranja, imajući u vidu i epidemiološke i finansijske opravdanosti“, kaže Savić.

Ipak, stigli smo i do ključnog problema, a to je gubitak poverenja u zdravstveni sistem.

„Lično mislim da je veći problem poljuljanog poverenja u zdravstvene radnike. Greška za to je svih učesnika sistema. Svedoci smo neujednačenih stavova autoriteta. Ni edukovani profesionalci često nisu sigurni šta činiti. Nesigurnost stvara osećaj nemoći, usamljenosti i panike.

Žao mi je što u konkretnom slučaju roditelj deteta nije imao poverenja u izabranog pedijatra, već je samoinicijativno uradio test koji u epidemiološkom smislu, a i zdravstvenom, nije imao uticaja ni na terapiju ni na ishod lečenja. U svakom slučaju, dete ne ide bolesno u školu, zbog SARS-Cov-2 ili bilo kog drugog prouzrokovača bolesti“, zaključuje Savić.

Šarčević: „Škola je najbezbednije mesto“  

U međuvremenu, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je za 16 dana nastave u osnovnim i srednjim školama od korone obolelo 20 odraslih i 52 dece na 850.000 učenika, što je, ocenjuje on, dobar rezultat.

U Beogradu je od koronavirusa obolelo 16 učenika, od kojih su dva u Osnovnoj školi “20. oktobar”. Mi imamo od 1. septembra slučajeve koronavirusa u školama u Srbiji, sporadične, ali ovo je prvi put da imamo u jednoj grupi uzastopno dvoje učenika u školi “20. oktobar, objasnio je Šarčević za TV Pink.

Prema njegovim rečima, u srednjim školama ima 25 pozitivnih učenika, uz napomenu da ima i obolelih nastavnika, spremačica i jedan direktor.

Ipak, škola je za sada najbezbednije mesto, istakao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare