Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Javno preduzeće Jugoimport-SDPR saopštilo je da je njihov prostor zaista dat na korišćenje Fakultetu društvenih nauka. Oni su demantovali navode rektora Megatrenda Miće Jovanovića i lidera Dveri Boška Obradovića da je prostor u Bulevaru umetnosti dat besplatno na korišćenje FDN, već u skladu sa relevantnim propisima.

Iz ove firme su za Nova.rs poručili da su pomenuti propisi podrazumevali pribavljanje saglasnosti Republičke Direkcije za imovinu Republike Srbije, oglašavanje i zaključivanje ugovora o zakupu.

„Ovo nije neuobičajen postupak, imajući u vidu da se u delu zgrade u kome se nalazi Fakultet društvenih nauka, nalaze i drugi zakupci. Celokupan prostor je fizički odvojen, predstavlja fizičko funkcionalnu celinu sa zasebnim ulazom i nije u funkciji poslovanja JP Jugoimport-SDPR“, poručuju iz ove firme.

Oni su takođe demantovali i navode Miće Jovanovića da je zamenik direktora ove firme Branislav Prostran u kumovskim odnosima sa prodekanom FDN Goranom Lalićem.

„Iako vaše drugo pitanje predstavlja lično pitanje, nakon razgovora sa našim zaposlenim gospodinom Branislavom Prostranom, možemo vas informisati da naš zaposleni nije u rodbinskim, kumovskim niti u poslovnim odnosima sa gospodinom Goranom Lalićem“, navode iz firme Jugoimport – SDPR.

Visoki funkcioner SNS Branislav Prostran na mesto zamenika direktora državnog preduzeća SDPR došao je nakon što se, kako je u stranci ocenjeno, veoma dobro pokazao na mestu predsednika opštine Zemun. Da ima veoma dobre pozicije u vladajućoj stranci govori i to da je pre pet godina, prema pisanju medija, bio jedan od najozbiljnijih kandidata za ministra odbrane, kao naslednik Bratislava Gašića.

Prostran se  povezuje sa portalom Srbija Danas, čiji je on, po tvrdnjama zaposlenih koji žele da ostanu anonimnii, stvarni vlasnik. Prema njihovim rečima on je često bio prisutan u prostorijama redakcije na Novom Beogradu i nezvanično je važio za vlasnika i nekoga ko odlučujuće utiče na uređivačku politiku.

Prostran nije komentarisao ove tvrdnje ali je to umesto njega demantovao glavni urednik portala „Srbija Danas“ Goran Lalić i negirao da je on ikada bio u prostorijama redakcije.

Inače, portal „Srbija Danas“ od trenutka nastanka 2014. godine važi za medij koji je izuzetno blizak vladajućoj stranci. Neretko na ovom portalu mogu da se pročitaju vesti koji veličaju poteze vlasti, kao i oštre kritike upućene na račun opozicije.

Podsetimo, rektor i vlasnik Megatrenda Mića Jovanović, rekao je za naš portal da je glavni i odgovorni urednik portala “Srbija Danas” i predavač na FDN Goran Lalić, zahvaljujući kumovskim odnosima sa Branislavom Prostranom, zamenikom direktora Jugoimporta SDPR, omogućio da ovaj novoformirani fakultet besplatno dobije na korišćenje zgradu te državne firme.

“Ovo je veleizdaja. Taj Lalić je primljen prvo kod mene”, naveo je Jovanović.

Dan ranije istu tvrdnju izneo je i lider Dveri Boško Obradović, koji je upitao nadležne u javnom preduzeću “Jugoimport – SDPR” da li su ustupili svoj prostor u poslovnoj zgradi u Bulevaru umetnosti 2a na Novom Beogradu.

“Očekujemo da da javnosti dostave po čijoj odluci je to urađeno. Da li novi fakultet taj prostor zakupljuje i po kojoj ceni, kao i da li je isti prostor ponuđen i drugim zakupcima”, navodi se u saopštenju koje potpisuje lider Dveri.

Pretragom u “eKatastru”  može se zaista zaključiti da je firma Jugoimport-SDPR ima veze se zagradom koja se nalazi na pomenutoj adresi.

Foto: Printscreen
Foto:Printscreen

Pitanje Nova.rs i odgovor FDN

Informacije o tome da li su i na koji način povezani sa ovom državnom firmom, Fakultetu društvenih nauka je zatražio je i naš portal. Među brojnim pitanjima, jedno od njih je glasilo:

Da li je tačno da ste, kako tvrdi Mića Jovanović, zahvaljujući kumovskim odnosima sa zamenikom direktora Jugoimport SDPR Branimirom Prostranom, dobili na besplatno na korišćenje zgradu te firme za vaš fakultet?

Međutim, mimo opaske da su naša pitanja “lažna”, konkretan odgovor nismo dobili. Odgovor Fakulteta društvenih nauka prenosimo u celosti:

“Fakultet društvenih nauka je osnovan u skladu sa Zakonom o visokom  obrazovanju i sa Pravilnicima i Standardima Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju. Fakultet je ispunio sve uslove predviđene Zakonom, Pravilnicima i Standardima.

U skladu sa članom 43. Zakona o visokom obrazovanju Fakultet nije mesto političkog i stranačkog organizovanja i delovanja. Shodno tome, molimo Vas da ne širite dezinformacije i time nanosite štetu našoj instituciji. Političari se bave politikom, fakulteti se bave  obrazovanjem i naukom.

Sva ostala pitanja nisu tačna i shodno tome molimo Vas da nas ne  stavljate u konotaciju sa njima, kao i da ih spominjete u vašem  tekstu, jer za to nemate nikakve dokaze, kao ni ljudi koji iznose te tvrdnje”, navodi se u odgovoru ove obrazovne ustanove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare