Foto:promo /fdn.edu.rs

Novi privatni Fakultet društvenih nauka (FDN), na kom predaju mahom bivši profesori i studenti sa Magetrenda, uveliko se reklamira i ističe na naslovnoj strani svog sajta da je akreditovan. Nova.rs je dobila potvrdu iz Nacionalnog tela za akreditaciju (NAT) da to nije tačno i da obmanjuju buduće studente. Iz Nacionalnog akreditacionog tela su za Nova.rs rekli da se Fakultet društvenih nauka još uvek nalazi u procesu akreditacije institucije i studijskih programa, i da pre završetka tog procesa nema pravo da vrši upis studenata.

Bez obzira na to, Fakultet društvenih nauka se već uveliko reklamira u medijima, a nezvanično, zbog ljudi koji se nalaze u rukovodstvu, povezuju ih sa SNS. Osnovani su 21. juna 2019, a 1. aprila ove godine dobili su dozvolu za rad.

Na početnoj stranici sajta FDN, krupnim slovima stoji natpis „AKREDITOVAN“, dok je umesto akreditacije priložena dozvola za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete.

Jasno je da time buduće studente svesno dovode u zabludu.

Iako ovaj privatni fakultet koji su osnovali bivši studenti i profesori Megatrenda, „odbegli“ od Miće Jovanovića, ima dozvolu za rad, oni nemaju akreditaciju i samim tim nemaju ni mogućnost da upisuju studente.

Foto:promo /fdn.edu.rs

Pošto se na naslovnoj strani ističe da su „akreditovani“, a nigde na sajtu nema linka za upis, jasno je da su i oni sami svesni da nemaju akreditaciju i znaju da bi kršili zakon ako bi upisivali brucoše. Stoga je jasno i da je veliki natpis „akreditovan“ laž koje su i sami svesni.

Ova visokoškolska ustavnova se uveliko reklamira na nekoliko onlajn poratla u Srbiji, ističući da su „najatraktivniji i najpopularniji studijski programi“ – digitalni mediji i komunikacije, poslovna ekonomija, internet i digitalni marketing, uz pomoć njega sada dostupni u Srbiji.

Već godinu dana ne mogu da se akredituju

Foto:promo /fdn.edu.rs

Direktorka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) prof. dr Jelena Kočović kaže za Nova.rs da  je FDN poršao samo prvi krug akreditacije i dobio dozvolu za rad, dok mu je za izvođenje nastave neophodno da prođe i drugi krug akreditacije, koja je u toku.

Povezane vesti:

„Fakultet društvenih nauka je prošle godine prvo dobio negativnu akreditaciju, jer nisu bili ispunjeni svi uslovi“, kaže Kočović i dodaje da je, s obzirom da za početnu akreditaciju ne postoji zakonski rok za podnošenje novog zahteva, FDN ubrzo predao nov zahtev, koji je prihvaćen. 

Kočović objašnjava dalje da je FDN na osnovu početne akreditacije od NAT-a, od Ministarstva prosvete dobio dozvolu za rad. Nakon toga je ušao u drugi, završni krug akreditacije.

„FDN se trenutno nalazi u postupku akreditacije u kom se akredituju studijski programi i ustanova“, kaže profesorka i objašnjava:

„Nakon dobijanja dozvole za rad, ustanova mora, po zakonu, u roku od godinu dana da preda poseban zahtev za akreditaciju ustanove i studijskih programa“

Na pitanje da li neko ko se nalazi u procesu akreditacije ima pravu da drži nastavu odgovara odrično.

„Ne smeju da drže nastavu, niti upisuju studente“

„Naravno da ne može. Ne mogu ni da upisuju studente“, kaže Kočović.

Napominje da se Nacionalno telo za akreditaciju bavi samo procesom akreditacije, ne i proverom da li neko postupa po zakonu, što je u nadležnosti prosvetne inspekcije.

Na pitanja Nova.rs da li je Fakultet društvenih nauka akreditovan i da li vrši upis studenata, iz samog FDN nismo dobili konkretan odgovor.

„Fakultet društvenih nauka je osnovan u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i sa Pravilnicima i Standardima Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju. Fakultet je ispunio sve uslove predviđene Zakonom, Pravilnicima i Standardima. U skladu sa članom 43. Zakona o visokom obrazovanju Fakultet nije mesto političkog i stranačkog organizovanja i delovanja. Shodno tome, molimo Vas da ne širite dezinformacije i time nanosite štetu našoj instituciji. Političari se bave politikom, fakulteti se bave obrazovanjem i naukom“, navedeno je u odgovoru FDN.

Nova.rs pisala je o tome da na Fakultetu za društvene nauke predaju mahom bivši profesori i studenti sa Magetrenda, što je potvrdio i rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović.

“Fakultet društvenih nauka (FDN) je nastao bukvalnim prebegavanjem naših nastavnika sa Magatrenda, a moje mišljenje je da je SNS hteo da napravi svoju instituciju”, rekao je Jovanović juče za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare