Boško Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pokušava da napravi svoj privatni fakultet koji bi, kako je rekao, "nasledio Megatrend u štancovanju lažnih diploma za partijsku lažnu elitu".

„Srbijom već decenijama vladaju političari sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima. Mnogi od njih nikada ne bi mogli da se nadju na najvišim funkcijama u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, jer one podrazumevaju fakultetsku diplomu“, naveo je Obradović u saopštenju.

On je dodao da su zato napravljeni brojni privatni fakulteti za „trgovinu diplomama“, preko kojih su, prema njegovoj oceni, takvi političari lako za novac dolazili do neophodnog uslova za zauzimanje odredjenih državnih funkcija.

„Na ovaj ‘kriminalni način’ ne samo da je obesmišljeno visoko obrazovanje u Srbiji, već su na najodgovornija mesta u državi došli političari bez znanja i sposobnosti. Dugo je glavni izvor prodaje diploma bio Megatrend u vlasništvu Miće Jovanovića bliskog Socijalističkoj partiji Srbije (SPS)“, navodi se u saopštenju.

Obradović je rekao da je sada SNS, koji je takodje koristio usluge Megatrenda, rešio da napravi svoj Fakultet društvenih nauka.

„Pitam Ministarstvo prosvete da li Fakultet društvenih nauka, osnovan 21. juna 2019. godine, ima dozvolu za rad i da li je dobio akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa kako nalaže zakon? Da li je njihov studijski program prekopiran program Univerziteta Megatrend“, navodi se u saopštenju.

Foto: N1

Obradović je upitao kako je taj novi privatni fakultet upisivao studente za prošlu i narednu školsku godinu ako nije dobio uverenje o akreditaciji, odnosno ako je dobio akreditaciju zbog čega tu informaciju nema javno dostupnu na svojoj internet prezentaciji.

„Istovremeno pitam odgovorne u javnom preduzeću ‘Jugoimport-SDPR’ da li su ustupili svoj prostor u poslovnoj zgradi u Bulevaru umetnosti 2a u Beogradu za sedište Fakulteta društvenih nauka, kao i da javnosti dostave po čijoj odluci je to uradjeno. Da li novi fakultet taj prostor zakupljuje i po kojoj ceni, kao i da li je isti prostor ponudjen i drugim zakupcima“, navodi se u saopštenju.

Obradović je ocenio da u Srbiji neće biti vladavine zakona i pravde dok sve diplome i doktorati zaposlenih u javnom sektoru ne budu preispitani i dok svim lažnim obrazovnim privatnim visokoškolskim ustanovama ne budu oduzete dozvole za dalji rad, a odgovorni za to bezakonje ne budu krivično procesuirani i lustrirani.

„Svima njima koji su na ovaj način prodavali ili stekli diplome treba da bude zabranjeno obavljanje bilo koje javne funkcije u budućnosti“, naveo je predsednik Dveri Boško Obradović u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare