Saznajemo: Pravni podeljen, dekan izabran za jedan glas više

Društvo 27. maj. 202118:07 > 18:11
Podeli:
Foto: N1

Pravni fakultet u Beogradu izabrao je u ponedeljak novu upravu, a na čelu ove institucije i u narednom periodu biće novi-stari dekan profesor Zoran Mirković, koji je za jedan glas pobedio protivkandidata profesora Miodraga Jovanovića.

Nakon izbora na Filozofskom fakultetu, gde se čeka jos samo odluka Saveta da je novi dekan profesor Danijel Sinani, izbori za dekana bili su održani i na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Kako saznajemo, borba između aktuelnog dekana profesora Zorana Mirkovića i protivkandidata profesora Miodraga Jovanovića završena tesnom pobedom starog dekana. On je pobedio za jedan glas i tako sebi obezbedio još jedan mandat na čelu ove obrazovne institucije.

Profesor Pravnog fakulteta dr Vladimir Vuletić potvrdio je za Nova.rs da je u ponedeljak završen izbor dekana na ovoj instituciji i da je pobedio novi-stari dekan, profesor Zoran Mirković.

„Mi smo po statutu imali izbore u maju i ove godine, a u duhu pluralizma i demokratskih vrednosti koje baštini naš fakultet, imali smo dva kandidata na izborima. Jedan je bio aktuelni dekan profesor doktor Zoran Mirković i njegov tim, a protivkandidat profesor doktor Miodrag Jovanović“, rekao je profesor Vladimir Vuletić.

On je dodao da je dekan izabran u drugom krugu glasanja, s obzirom na to da nijedan kandidat nije ostvario apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja.

„Prema Statutu Pravnog fakulteta, ukoliko nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većina glasova, u drugi krug će otići onaj kandidat koji dobije jedan glas više. U prvom krugu je bila jako velika izlaznost, negde oko 96, 97 odsto od ukupnog broja nastavnika koji imaju pravu glasa. Dakle, 87 od 92 nastavnika je išaslo, a ostalih pet nije izašlo. Za aktuelnog dekana glasalo je 44 nastavnika, a 40 za profesora Jovanovića. U drugi krug otišao je profesor Zoran Mirković koji je dobio 48 glasova, a po Statutu bilo je potrebno 47“, kazao je Vuletić za Nova.rs.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Profesor ističe da je ovo drugi mandat dekana Mirkovića i da su izbori pokazali da je fakultet podeljen.

„Pokazuje se da je fakultet značajno podeljen i po pitanju izbora dekana. U narednom periodu nas očekuju veliki izazovi, a ja se nadam da ćemo imati preko potrebnu sabornost i slogu. To će sve zavisiti od novog-starog dekana Mirkovića. Ukoliko on bude prepoznao da je neophodna integracija i da se uvaži snaga i stav oponenata, odnosno ljudi koji nisu glasali za njega, ja verujem da možemo krenuti ozbiljnim putem unapredenja nastavnog plana i programa i efikasnosti studiranja. Ali, to nije pitanje za mene, to je pitanje za novu upravu“, rekao je on.

Profesor je naglasio da je pored podele unutar institucije, fakultet pod pritiskom i zbog koronavirusa.

„Nama je potrebno da budemo savremen fakultet. Mislim da treba da imamo mišljenje o mnogim pravnim pitanjima u zemlji, jer je to naša vokacija. Kada je reč o perspektivi fakulteta, profesor Mirković je bio jedan od predlagača za novi mandat rektorke Ivanke Popović, pa ćemo videti u kakvom će pravcu ići odnos Pravnog fakulteta i Rektorata u narednom periodu. Sve je to složeno veoma i pod nekom vrstom mistifikacije“, zaključio je profesor Vuletić.

Kontaktirali smo i novog-starog dekana Zorana Mirkovića, ali on se do trenutka objavljivanja teksta nije javio. Kada je reč o kandidatu Miodragu Jovanoviću, on nije želeo da komentariše izbore na fakultetu i prema njegovim rečima „nema tu nešto mnogo da se kaže“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar