Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bivša v.d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, dr Ivana Stašević Karličić, koju je Vlade Srbije prošle godine smenila zbog optužbi za mobing, imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu zdravlja.

Nakon višemesečnih protesta dela zaposlenih u bolnici „Laza Lazarević“, koji su se bunili zbog zloupotrebe rukovodstva, a na čijem je čelu bila dr Stašević Karličić, ona je u junu 2023. smenjena odlukom tadašnje Vlade Srbije, u vreme dok je ministarka zdravlja bila Danica Grujičić. Umesto nje je došao doktor Nenad Bjelica koji nije deo lekarskog tima te ustanove, ali jeste specijalista psihijatrije i kadar Socijalističke partije Srbije.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Međutim, od kako se na čelo ministarstva vratio novi-stari ministar Zlatibor Lončar, u bolničkim kuloarima spekulisalo se o postavljanju doktorke Stašević Karličić na mesto državne sekretarke, koja je privatno, kako sazanjemo, Lončarova bliska prijateljica.

Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Spekulacije su se pokazale kao istinite kada je u Službenom glasniku juče i zvanično objavljeno Rešenje.

„Rešenjem o postavljenju državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, postavlja se prof. dr Ivana Stašević Karličić za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja. U potpisu: Vlada, Predsednik, Miloš Vučević, s.r.“.

Uvrede, kazne, otkazi

Podsetimo, od 2017. godine, od kako je doktorka Stašević Karličić rukovodila bolnicom „Laza Lazarević“, zaposleni su, kako su pričali za Nova.rs, pod pritiskom zbog mobinga, uvreda i kontinuiranog kažnjavanja, davali otkaze i napuštali radna mesta u ovoj ustanovi.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

O atmosferi koja je u bolnici „Laza Lazarević“ vladala dok je njome rukovodila dr Stašević Karličić, najbolje govori komentar lekara, posle odlaska bivše v.d. direktorke.

„Kolege kažu da lakše dišu, nema više straha, napetosti, tenzije. Kada radite u kolektivu, najveći problem je ako ne možete da ostvarite nikakvu komunikaciju sa nadređenim, koji upravlja poslom i od kojeg na neki način zavisite. Posebno je to teško u zdravstvenoj ustanovi, a da ne pričam, koliko je važno kod nas koji se bavimo duševnim patnjama i promenjivim psihičkim stanjima kod ljudi“, rekao je za naš portal, u junu prošle godine, jedan od doktora ove bolnice.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, javnost je kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, a sprovela direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić. Ovo je nažalost bio samo jedan u nizu neobjašnjivih poteza direktorke, zbog koje su, kako oni sami kažu, mnogi zaposleni, napustili ovu bolnicu. Takođe, javnost je Stašević Karličić dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je tada, kao direktorku državne ustanove, stavljalo u direktan sukob interesa.

Grujičićka predložila hitnu smenu

Takođe, zaposleni u „Padinskoj skeli“ žalili su se i na nedovoljnu količinu hrane za pacijente, koju je, kako su tada navodili, direktorka ograničavala, kao i na gašenje grejanja tokom zime u većem delu dana, radi uštede.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naime, oko 50 zaposlenih u Klinici „Dr Laza Lazarević“, štrajkovalo je od septembra 2022. sve do juna 2023., zahtevajući smenu ili podnošenje otkaza od strane direktorke dr Ivane Stašević Karličić. Tadašnja ministarka zdravlja Danica Grujičić, izjavila je krajem 2022., da je inspekcija RFZO posetila kliniku zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je takođe navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga predložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

Pročitajte još:

Nakon svih ovih izvešaja, nepravilnosti i protesta, ministar Lončar doveo je na „mala vrata“ doktorku Stašević Karličić, ni manje ni više, nego u Ministarstvo zdravlja.

„Perjanica“ ministra

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je jedna od perjanica ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Foto: Printscreen N1

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom „Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege“.
Od 2002. zaposlena je u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, a od 2017. je v.d. direktora ove Klinike.

***

BONUS VIDEO: Dr Biljana Simić o mobingu u klinici „Laza Lazarević“: Direktorka progoni sve koji imaju stav suprotan njoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare