Vranjska banja, Vrnjacka, Niska i Mataruska banja banje
Foto:Nova.rs/Shutterstock/Dejan Trajkovic

Investiranje u banje sve je popularnije u Srbiji poslednjih godina. Sume koje se ulažu su milionske, a investitori su većinom bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Interesovanje za komplekse u banjama poraslo je pre nekoliko godina pošto je država uvela mogućnost dobijanja subvencija za obnovu hotela.

U Vrnjačkoj Banji su biznismeni koji se dovode u vezi sa naprednjacima, kupili dva hotela.

Aleksandar Papić, blizak saradnik Nebojše Stefanovića, kao jedan od vlasnika firme „Alkantara invest“, kupio je u Vrnjačkoj Banji hotel „Slavija“ za 725.000 evra. Taj hotel je kasnije promenio naziv u „Tonanti“. Tokom 2017. godine, novi vlasnik hotela „Fontana“ postao je Dragoljub Zbiljić, vlasnik firme „Elektrotehnika Južna Bačka“, kompanije čiji se poslovni uspeh prethodnih godina, veže za poslove dobijene od države. „Fontana“ je prodata za nešto više od milion evra, što je u javnosti tada ocenjeno kao duplo niža cena od realne. Nakon toga, Zbiljić je hotel prebacio na firmu „Vita asistent“, koja je i danas u vlasništvu poslanika SNS-a u Skupštini Vojvodine, Milana Vlaisavljevića.

Foto: Nova.rs

Pomenute firme su nakon toga formalno promenile vlasnike, ali je ideja ostala ista – sav novac od hotela i turizma odlazio je manje-više u istu kasu.

Pored toga što je SNS posredno stajao iza kupaca, kako je objavila istraživačka mreža KRIK, država je dodala još 2,5 miliona kako bi se renovirali pomenuti hoteli, pošto su neposredno posle ovih kupoprodajnih aktivnosti, promenjeni propisi koji su dozvolili subvencije države i za rekonstrukciju hotela.

Hotele u Vranjskoj banji kupuje „Milenijum tim“

Poslednjih nedelja često se u javnosti pominje firma „Milenijum tim“ koja se kroz poslove gasifikacije zajedno sa firmom „Srbijagas“ širom zemlje dovodi u vezu sa raznim aferama. Pored primarnog posla gasifikacije, firma je učestvovala i u poslovima kupovine banjskih kapaciteta.

Firma je tokom 2019. kupila zemljište i hotel „Železničar“ u Vranjskoj banji (tada još nedovršen) za sumu od 250.000 evra. Kako je pisao portal Nova ekonomija, ovoj kompaniji država je odobrila novčanu pomoć od 10 miliona evra za izgradnju dva hotela i dve klinike.

Firma, inače u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, angažovana je na najvrednijim projektima u državi kao što je Beograd na vodi. U vezu sa vlasnicima „Milenijum tima“ je dovođen i rođeni brat ministra finansija Siniše Malog, Predrag Mali, koji je, prema saznanjima KRIK -a, godinama vozio audi u vlasništvu te firme.

Hotel u Niškoj banji kupio poverenik SNS-a

Niska Banja
Niška Banja Foto:Shutterstock/ Emmily

Tadašnji poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović učestvovao je 2019. godine u kupovini hotela „Srbija” u Niškoj banji. Kako je rekao sam Milovanović, hotel nije kupio on sam, već kompanija „Tvinel”, čiji je on jedan od vlasnika. Milovanović tom prilikom nije hteo da saopšti koliko je plaćen hotel. Pomenuti Zvezdan Milovanović je brat Srđana Milovanovića, vlasnika kompanije Kopernikus, koji je je svog kablovskog operatera „Kopernikus tehnolodži“ prodao „Telekomu“ za neverovatnih 195 miliona evra, da bi potom kupio dve nacionalne televizije – Prvu i B92.

Prodate Mataruška i Bogutovačka banja

Firma „FMO Ekonom“ iz Ušća, za 1,8 milion evra kupila je privredno društvo „Mataruška i Bogutovačka banja“ i time stekla vlasništvo nad više hotela, vila i restorana, kao i pratećih objekata u ovim banjama.

Prema spisku koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, među nekretninama koje će novi vlasnik dobiti su hotel „Termal“ i deo hotela „Žiča“, restoran „Jugoslavija“, restoran-poslastičarnica „Kapica“, objekti Staro i Novo kupatilo, vile „Kozara“, „Triglav“ i polovina vile „Stolovi“.

Firma je stekla svu pokretnu imovinu, uključujući i umetničke slike u hotelu

Termal“, kao i pravo na korišćenje zemljišta ovog privrednog društva.

Vlasnik FMO „Ekonom“ od 2013. godine je Dejan Antonijević, a firma se bavi proizvodnjom nameštaja za poslovne i prodajne prostore. Prodaja je obavljena javnim nadmetanjem, a početnu cenu od 1,8 miliona evra potvrdila je samo pomenuta firma.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)