Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Predstavnici Fijatovih radnika, nezadovoljni "mlakim" odgovorom vrha države na upozorenje da menadžment krši sve dogovore i poziva radnike na pojedinačne razgovorre, doneli su odluku da sutra blokiraju sve ulaze u fabriku. Blokadom, kako kažu, žele da spreče menadžere i šefove da uđu u fabriku i na taj način im pošalju poruku da nisu dobrodošli.

„Blokada fabričkih ulaza, počeće suta u sedam sati“, izjavio je za naš portal Zoran Miljković, jedan od zaposlenih koji je učestvovao u svim pregovorima.

On kaže da je strpljenje radnika prešlo sve granice i da više ne mogu da trpe bahatost poslodavca.

„Država nas zavlači, a za to vreme Fijat krši sve što nam je država obećala. Više nema pregovora, sad samo ulica“, revoltiran je Miljković.

On kaže da su čašu prelili današnji pozivi menadžmenta radnicima da se izjasne za odlazak u inostranstvo ili otkaz uz 4.000 evra otpremnine, iako je u ponedeljak u Vladi Srbije dogovoreno da se taj socijalni program zamrzne do 10. juna.

Miljković dalje navodi i da se tokom dana čuo sa ministarkom Kisić Tepavčević, od koje je kako tvrdi saznao da „nema nikakvih pomaka ni naznaka da će im država pomoći“.

„Mogu samo da kažem da sam bio šokiran takvim stavom. Sa njima (državom prim. aut) više nema razgovora, sad samo ulica kreće. To je zajednički stav svih sindikata i radnika. Dalji pregovori dolaze u obzir samo ako žele da prihvate naše zahteve. Uvek mogu da nas pozovu, ali pregovora više nema“, jasan je i kategoričan on.

Predstavnici svih fabričkih sindikata i delegacije radnika, predali su jutros premijerki Ani Brnabić zahtev sa četiri predloga za socijalni program, koji je na principu dobrovoljnosti prihvatljiv za zaposlene.

Niko iz državnog vrha nije se oglasio u vezi sa radničkim zahtevima, ali je „odgovor“ stigao od Fijatovih menadžera koji pozivaju radnike na pojedinačne razgovore i izjašnjavanje o ponudi.

Upadjivo ćutanje države, radnicima je, kako kažu, bio signal „da im se ne piše ništa dobro“ i zbog toga su odlučili da radikalizuju svoju borbu i sutra u sedam sati blokiraju sve ulaze u fabriku.

Bonus video: Sindikalci Fijata na sastanku sa premijerkom Brnabić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare