Savo Manojlović iz Kreni-promeni, kome je danas u Prekršajnom sudu u Beogradu počelo suđenje zbog protesta ispred Palate Srbija tokom Dana državnosti, rekao je danas da je ovo neka vrsta suđenja iz političkih razloga i dodao je da će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i holivudskog glumca Džonija Depa da svedoče. Inače, Manojlović je napustio suđenje jer novinarima nije bilo dozvoljeno da snimaju.

Manojlović je ispred Prekršajnoj suda u Ustaničkoj rekao okupljenim novinarima da ne veruje da će da ga osude i dodao da je najodgovorniji zbog incidenata na skupu ispred Palate Srbije ministar policije Aleksandar Vulin jer je „sprečavao da policija radi svoj posao“.

Manojlović je napustio suđenje jer novinarima nije bilo dozvoljeno da isto snimaju, čime je, kako je naveo Manojlović, povređen član 32 Ustava Srbije.

„Ne priznajem odluke vladajuće partije, priznajem samo nezavisno sudstvo Srbije“, rekao je Manojlović.

Govoreći o samom suđenju novinarima ispred Prekršajnog suda, Manojlović je istakao da je kao organizator prijavio skup, ali da nije mogao pravovremeno jer se nije znalo gde će biti ceremonija.

„Tačno je da, kako se stavlja u prijavi, nismo prijavili na vreme, ali moram da istaknem da mi nismo znali gde je dodela ordena i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je prvi put pomerio dodelu ordena iz Predsedništva i meni se sudi iz razloga jer se predsednik uplašio“, rekao je Manojlović.

Dodao je da će pozvati Aleksandra Vučića i Džonija Depa da svedoče ovim povodom.

„Tačno je da je bilo incidenata na skupu, ali ne protiv organizatora, jer sam kao organizator svaki put insistirao da policija obezbeđuje ne nas, nego da se sačuva javni red i mir. Najodgovorniji su oni koji su sprečavali da policija radi svoj posao, a to je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin“, rekao je Manojlović.

On je naveo i da su u prijavi napravili „pravne pogreške“, te je nadležnima ponudio pravnu pomoć uz navode da je spreman da im „pošalje svoje kolege sa studija ili udruženja“.

„Ljudi koji su bili na protestima treba da dobiju orden, jer su i Vlada Srbije i Skupština menjanjem zakona priznali da nisu bili u pravu“, poručio je Manojlović.

Manojlovićev advokat je ispred Prekršajnog suda naveo da je postupak „pokrenut po političkoj naredbi“.

„Ovo je represija određenih struktura u vlasti koje žele da odvrate građane da se u nekim narednim situacijama pojavljuju“, izjavio je advokat Manojlovića.

Podsećanja radi, pred Prekršajnim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje Manojloviću zbog organizovanih protesta i blokada ispred Palate Srbije, na Sretenje, čiji je povod bilo protivljenje eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije.

BONUS VIDEO – Gaženje demonstranta na protestu ispred Palate Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare