Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istovremeno dok se ispred Palate Srbije održava protest ekoloških udruženja protiv iskopavanja litijuma i bora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u samoj zgradi deli odlikovanja.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“.

Na početku ceremonije govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Prvi je po istoričarima najvažniji, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Bez toga danas ništa ne bi bilo. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno“, rekao je Vučić.

On je posebno pomenuo generala Veljka Radenovića, koji je posthumno odlikovan.

„Želim da spomenem jednog od laureata koji je posthumno odlikovan. Onaj koji je poznat u našem narodu kao đeneral po kojem je nastala čuvena pesma „Đenerale, nek je tvojoj majci hvala“. Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili“, rekao je Vučić.

Ordene Republike Srbije na lenti dobiće predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobiće Jasuši Akaši.

Tim ordenom biće nagrađeni i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik „Eurodžast“ Ladislav Hamran, zatim Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata biće nagrađeni ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobiće Sretenjski orden prvog stepena.

Među odlikovanima su i predsednik Skupštine AP Vovodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik fondacije Halijard Džon Kapelou…

Zoran Janković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Holivudski glumac Džoni Dep biće nagrađen Zlatom medaljom za zasluge.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Bukvalno ispred Palate Srbija održava se protest organizacije „Kreni promeni“, tokom koga se desio težak incident kad je jedan vozač brutalno pregazio demonstranta. O tome više čitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Gaženje protestanta ispred Palate Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare