Bivši radnik Gradske čistoće Milan Petrić rekao je danas povodom požara u Vinči da on praktično nikada nije ni prestao da gori.

#related-news_0

Milan Petrić je naveo da je požar na deponiji u Vinči posledica višedecenijskog nemara menadžmenta preduzeća JKP Gradska čistoća, ali i nezainteresovanosti gradske vlasti u Beogradu da obezbedi budžet za pravilan način odlaganja raznih vrsta otpada.

„Kao neko ko je proveo 23 godine u tom preduzeću lično sam bio prisutan kada se usmenim putem tražilo da se posvetimo pronalasku rešenja tog problema. Skrenuta je pažnja da se određene vrste otpada ne smeju mešati i slagati jedna do druge, jer se takvim načinom može dovesti do stvaranja i mešanja raznih vrsta gasova, koje mogu dovesti do manjih i većih požara“, ispričao je za Nova.rs bivši radnik Gradske čistoće.

On smatra da je to pitanje veoma bitno i da se ne tiče samo preduzeća, već je to problem koji može dovesti do, kako ističe, ozbiljnog urušavanja životne sredine pa samim tim šteti svim stanovnicima Beograda.

„Međutim menadžment preduzeća nije imao nameru da promeni pristup organizaciji rada, što se sada vidi kao greška i zbog čega se sada jedan deo grada ‘guši u dimu’. Gradsku vlast i menadžment preduzeća JKP Gradska čistoća izgleda možemo da pamtimo samo kao pretnju ekologiji, ako uzmemo u obzir veoma česte požare na deponiji Vinča i nedavni incident na Revi koji su građani uspeli da reše“, izjavio je naš sagovornik.

Dok se Beograd danas „gušio“ u smradu paljevine i dimu, predstavnici beogradske vlasti izneli su uveravanja da je sve pod kontrolom i da će dogašavanje požara na deponiji u Vinči trajati nekoliko dana. Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, naveo je kako je današnje zagađenje bilo „epizodično“.

dim sa deponije dim sa deponije
Požar na deponiji u Vinči Požar na deponiji u Vinči

Inače, jutros je dim okupirao centralne beogradske opštine, a bilo ga je i na Novom Beogradu i u Zemunu. Sajtovi za merenje kvaliteta vazduha objavili su ranije upozorenje zbog zagađenja i preporučili ljudima da zatvore prozore, nose maske i izbegavaju aktivnosti napolju.

Pojedine nevladine i političke organizacije zatražile su danas od vlasti u Beogradu da proglasi vanrednu situaciju zbog požara u Vinči, odnosno dima koji se nadvio nad gradom.

Bonus video – Dim sa deponije u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare