Sastanak između premijerke Srbije Ane Brnabić i nezadovoljnih poljoprivrednika počeo je kao što je planirano u devet sati. Očekuje se da budu usvojeni zahtevi poljoprivrednika ili će protesti biti radikalizovani.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika iz Stiga Nedeljko Savić rekao je za Nova.rs u sredu šta će biti teme sastanka u Nemanjinoj 11.

„Tema će biti da nam se ukine zabrana izvoza proizvoda i da se podigne cena jestivog ulja u prodavnicama. Danas će nam izneti konkretne njihove ideje. Mi tražimo da izvozimo rafinirano ulje i nadamo se da će to biti obezbeđeno“, kratko je ranije naveo za Nova.rs Savić.

Inače, ovom sastanku prisustvuju i poljoprivrednici iz Novog Sada, nakon što nakon što im je odgovoreno da premijerka ne može da dođe u Novi Sad.

Mileta Bata Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je ranije da su glavne tačke spoticanja dogovora cena dizela i veštačkog đubriva.

Poljoprivrednici stigli u Vladu Srbije Foto:Nova.rs

„Mi smo obavili razgovor sa tehnčkim šefom kabineta tehničkog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i pomerili smo se sa mrtve tačke. On tvrdi, ali mi to nemamo napismeno, da će se danas ili sutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zapeli smo kod dizela i kod subvencionisanja veštakog đubriva. Kada je reč o đubrivu, tu nismo napravili nikakav pomak“, istakao je poljoprivrednik.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/

On je dodao da nafta za poljoprivrednike ne sme da bude viša od 150 dinara (sada 170 dinara).

„To je cena preko koje nećemo preći, a za đubrivo se nismo ni pomerili uopšte. Verujem da ćemo danas nešto rešiti za naftu, pa ćemo opet ostati ovde i nakon toga rešavati. Što se tiče cene suncokreta, mi smo se pridružili zahtevima udruženja iz Stiga i i dalje insistiramo na toj ceni“; podvukao je on.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović rekao je ranije za Nova.rs da su čuli mogućnosti koje im je vlast predočila, ali da oni nisu zadovoljni predloženim.

„Nude nam sastanak sa premijerkom Brnabić, ali nama se ne dopadaju predlozi. Nismo za sada ništa prihvatili. Sastanak će biti danas, ali će ići poljoprivrednici iz Stiga, međutim mi ne vidimo potrebu da idemo ukoliko ne dođe do nekih promena“, istakao je on.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Vojvodine, Stiga i Mačve prethodna dva dana protestovali su širom zemlje tražeći bolje manje cene goriva za traktore i kombajne, nižu cenu veštačkog đubriva i da im se omogući izvoz proizvoda kako bi konačno zaradili od prinosa.

Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Među mestima gde su organizovani protesti bili su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac. Oni koji su se okupili u centru Novog Sada najavili su da će blokirati ceo grad ukoliko ih do sutra u 9 ujutru ne primi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Nakon te pretnje, pojavio se Nedimović lično, da ugasi požar.

BONUS VIDEO – Poljoprivrednici, protest u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar