Sastanak Jakoba Stausholma i Aleksandra Vučića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, sa kojim je razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije, navedeno je u saopštenju kompanije Rio Tinto.

U Saopštenju se navodi da je Vučić zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije.

Povezane vesti:

„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

Predstavnici kompanije su informisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita, naovdi se su saopštenju.

Iz kompanije „Rio Tinto“ je takođe navedeno da će do kraja 2021. godine u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biti investirano ukupno 450 miliona dolara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sagovornici su se, prema saopštenju, saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Republike Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju“, naglasio je predsednik i dodao da očekuje da se osim budućeg rudarsko-industrijskog kompleksa „Jadar“, uz projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

Povezane vesti:

Izvršni direktor Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava.

„Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“, rekao je Stausholm i dodao da je kompanija spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju.

On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarsko – metalurškog greenfield projekta kakav je projekat „Jadar“, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu dve milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije, Danilo Cicmil.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram