„Šarčeviću, ne prebacujte odluke na roditelje i nastavnike“

Društvo 10. avg. 202020:54 > 21:16
Podeli:
Foto: N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je danas otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću zahtevajući od njega "precizna i jasna uputstva o planiranim modelima nastave i merama prevencije" za novu školsku godinu, kao i jasan finansijski plan za njihovu realizaciju i spovođenje. ,

USPRS od ministra zahteva i detaljan plan zaduženja zaposlenih u sistemu obrazovanja, kao i plan posebnih mera u pogledu zaštite starijih kolega i kolega i učenika sa hroničnim oboljenjima.

Izvesno je, kako ističu,  hitno donošnje odluka nadležnih institucija o načinu realizacije obrazovno – vaspitnog rada u školama za 2020/21. godinu.

Reagujući na dopis koji je ministar uputio školama, USPRS upozorava Šarčevića da „ne prenosi izbore i odgovornost na nastavnike i roditelje jer, kako kažu, „niti primamo vašu platu, niti imamo vaša ovlašćenja i privilegije“.

„Po pitanju izbora modela koje nam nudite, Nastavničko veće i Savet roditelja, ovoga puta ostaju uzdržani, sve do trenutka dok se neko od nadležnih ne izjasni u pisanoj formi i sa svojim potpisom po pitanju epidemiološkog stanja u našoj zemlji i bezbednosti učenika u trenutnim uslovima školovanja“, navodi se u pismu USPRS.

Što se tiče nabavke dezinfekcionih sredstava, Školski odbor i Savet roditelja neće finansijski učestvovati u njihovom obezbeđivanju što je, kako navode, stvar principa i poštovanja zajedništva u kojemu funkcionišu sve ustanove obrazovanje pod nadležnošću Ministarstva prosvete.

Nadamo se da ćete doneti konačnu odluku o modelima u okvirima kojih će se odvijati dalje školovanje, a da uz njih ne „heftate“ i dodatna uputstva o merama opreza, skidajući odgovornost sa sebe, jer svi dobro znamo da te mere ne mogu biti sprovedene.

„Setimo se samo činjenice da je sapun u dečjim toaletima prvi put viđen 12. marta 2020. godine. Za učenike je bio prava atrakcija, a za nas nastavnike ‘prava’ briga. Još tada smo postali dežurni u đačkim toaletima, ali nismo brojali sekunde koje učenik provede u pranju ruku, već vodili računa da se ta ‘dragocena’ tečnost suviše ne rasipa“, navode sindikati.

Uz to, dodaju, setimo se i odluke Ministarstva u pogledu ostvarivanje ušteda u sistemu obrazovanja, kojom je norma tehničkog osoblja smanjena, pa smo sada u situaciju da u okviru stoprocentne norme, pomoćni radnik ima zaduženje da obezbeđuje higijenske uslove na površini od 450 kvadrata, a koju u svakodnevnim aktivnostima koriste deca.

„Ako govorimo o merama prevencije, onda moramo znati i iz kojih fondova je planirano da budu finansirani izdaci u pogledu njihovog obezbeđivanja, kao i kolika je pouzdanost sprovođenja navedenih mera u pogledu obezbeđivanja bezbednih uslova za školovanje učeniika i rad nastavnika u ustanovama obrazovanja“, navodi USPRS, napominjujući da „taj put ‘kako nam Bog da’ i ‘videćemo’, ostavite nekim drugim ministarstvima, koja svojim delovanjem neće ugroziti živote dece i svojih radnika, a pri tome mislimo i na obrazovanje i vaspitanje učenika.

Pošto u Vašem dopisu navodite da se ne treba obazirati na Vaše izjave u javnosti, jer su pogrešno interpretirane, ostaje nam kako kažu u USPRS, da se nadamo da ste upoznati sa vrstom stručne spreme zaposlenih u sistemu obrazovanja i njihovim nadležnostima, pa da ćete shodno tome u ustanovama obrazovanja obezbediti kvalifikovan kadar, ukoliko Vaše mere prevencije budu podrazumevale i rano dijagnostikovanje bolesti izazvane koronavirusom, zaključuje se u pismu.

Komentari

Vaš komentar