Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U privremenoj kovid bolnici u Areni zbrinuto je 28 obolelih od koronavirusa, a poslednjih dana veći je broj otpusta nego prijema pacijenata.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“, koji rukovodi bolnicom, Vlado Batnožić kaže da su u Areni smešteni srednje teški pacijenti, da većina ima obostranu upalu pluća, a da je oko 20 odsto njih na kiseoniku.

„Primimo oko 20 pacijenata, a otpustimo oko 25 i tako je poslednjih desetak dana. Sredinom jula u Areni je bilo oko 250 pacijenata, a danas ih je 28. Većina je izlečena i otpuštena kući“, kaže Batnožić za Tanjug.

Dodaje da pacijenti u proseku provedu između osam i deset dana na lečenju u Areni, kroz koju je od 7. jula, kako kaže, prošlo oko 420 obolelih od Kovida 19, od kojih je oko 350 izlečeno, dok su ostali premešteni u druge zdravstvene ustanove.

„Očekujemo da će u narednom periodu deo pacijenata iz ostalih kovid bolnica biti prebačen u Arenu, a odavde će po izlečenju biti pušteni kući“, kaže Batnožić.

Najviše pacijenata smeštenih u Areni je iz Beograda, ali ima ih iz cele Srbije, dok je prosek starosti obolelih oko 50 godina.

U Areni je angažovano oko 120 zdravstvenih radnika i pripadnika Vojske Srbije, a iz Zavoda „Železnica Srbije“ do sada je bilo angažovano oko 75 medicinskih radnika.

Koordinator privremene kovid bolnice „Beogradska arena“, pukovnik Veljko Milić, kaže da se poslednjih dana smanjuje broj pacijenata u toj bolnici i dodaje da su pacijenti uglavnom pod infuzionom i injekcionom terapijom.

„Svi su stabilni i dobro se osećaju, a poslednjih dana imamo utisak, osećamo kao da epidemija jenjavaja“, kaže Milić za Tanjug.

Podseća da je u Areni razveden sistem za dovod kiseonika i da je obezbeđeno 216 mesta za pacijente kojima je potrebna kiseonična potpora, a predviđeno je oko 150 mesta za respiratore.

„Izvršena je dodatna elektrifikacija, tako da smo za neki naredni talas potpuno spremni“, navodi Milić.

Dezinfekciju unutrašnjeg prostora „Arene“ jednom dnevno vrše ekipe Zavoda za biocide, a prostor oko hale dezinfikuju jedinice ABH Vojske Srbije tri do četiri puta dnevno.

Milić kaže da je dobra praksa iz privremene bolnice Beogradski sajam, u kojoj je takođe bio deo tima, preneta i u Arenu i da nije bilo problema sa snabdevanjem dezinfekcionim sredstvima, lekovima i zaštitnom opremom.

„Zajedno sa zdravstvenim radnicima iz civila ostvarujemo dobru saradnju, ima nas je više od 120, a ukoliko se bude povećavao broj pacijenata, spremni smo da reagujemo i povećamo angažovanje“, kaže Milić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare