Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Nova.rs kaže da, za sada, polaganje testa iz matematike u okviru probne male mature protiče "odlično" i bez većih tehničkih problema, poput onih jučerašnjih kada su osmaci imali problema da se uloguju na platformu preko koje su polagali test iz srpskog jezika.

„Odlično, izlaznost je oko 60 odsto“, odgovorio je ministar Šarčević u SMS prepisci, upitan kako zasada protiče testa iz matematike

Ministar dodaje da današnje polaganje prolazi bez većih tehničkih problema, poput onih jučerašnjih, kada je platforma bila preopterećena.

Nakon današnjeg testa iz matematike sutra sledi polaganje kombinovanog testa. Ministar podseća da će, kako bi problem bio izbegnut i večeras i sutra biti produženo vreme za testiranje, pa će đaci, umesto do 20.00, kako je ranije bilo predviđeno, moći da se loguju i rade test do 21.30.

Kako je objasnio Šarčević, jučerašnji problem sa logovanjem je nastao kada se u jednom trenutku ulogolovalo više od 35.000 dece.

Kako bi se ista greška izbegla, predloženo je da se osmaci loguju u različitim terminima, u zavisnosti od toga gde žive – pa je za Vojvodinu predviđen termin od od 8h do 12h, za Beograd od 12h do 16h, a đaci iz ostatka Srbije bi trebalo da se loguje od 16h do 21.30h.

Osmaci po istom principu sutra polažu kombinovani test.

Janković: Roditelji i deca su juče doživeli blaži nervni slom

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janaković za Nova.rs potvrđuje da je danas prošlo bolje nego juče. . Ipak, kao problem vidi to što se „resorno Ministarstvo prosvete uvek ponaša kao da sve je u redu, a zapravo ništa nije u uredu“.

Foto: N1

Ističe da se isti problem sa preopterećenošću dogodio i 14. aprila, kada su učenici isprobavali platformu preko koje sada polažu probne testove.

„Očekivali smo da se od 14. aprila, pa do juče to otkloni“, kaže Janković.

Ona navodi da su i učenici i roditelji juče bili izloženi velikom stresu i neprijatnosti.

„Desio se emotivni skandal. Na decu je najgore delovalo to što su se nadali da će videti koliko su napredovali i šta sve treba da rade do juna. Na kraju su i roditelji i deca doživeli blaži oblik nervnog sloma. Svi su bili očajni i isfrustrirani“, konstatuje Janković.

Probno polaganje male mature služi da đaci odmere svoje znanje pred polaganje zvaničnih testova koji su predviđeni za 17. 18. i 19. jun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare