Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/Milan Maricic/ATAImages/Vesna Lalić/Nova.rs

Gradonačelnik Aleksandar Šapić saopšto je da se beogradski Zoološki vrt izmešta na novu lokaciju i to na Adi ciganliji, tačnije - Adi safari.

„Zoo vrt je cesto bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja A i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Cak je i Vuk Bojovic imao ideju o izmestanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog cestih poplava na ostvrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbnom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrzi sredinu iz koje su dosle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari“, saopštio je Šapić.

Šapić je naveo i razloge za takvu odluku.

„Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni. Ako uspemo u tome“, kazao je Šapić.

Pročitajte još:

Ipak, ima i dosta stvari koje treba rešiti, pre nego što Zoološki vret osvane na Adi safari.

„Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od 10 godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pesacko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žicara je jednostavnija, nije velika trasa treba samo da se pređe reka“, kazao je Šapić.

„Ljudi koji žive ovde imaju pravni osnov, neće ostati bez ičega. Kad oni budu znali gde idu, onda možemo da počnemo s projektom. A onda i ove korake paralelno. Zoo vrt zaslužuje da se nađe u pravim uslovima, a i Kalemegdanska tvrđava koja je biti istorijsko kulturno dobro. Imaćemo zooloski vrt u centru grada, ali u boljjm uslovima“, uverava gradonačelnik.

Kada se očekuje novi Zoološki vrt?

„Ne bih licitirao sa terminima. Ne znamo koliko ce trajati pregovori, ša samo izmeštanje životinja. Nemamo to iskustvo. Najvažnije je da je doneta politicka odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Očekujem u 2 do 3 godine da možemo da vidimo kraj ovoga svega „, kaže Šapić.

Dodaje da novac nije opredeljen i da je odluka upravo doneta.

„Krenuće tu interesne grupe, sigurno, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav, kažu, biće restoran, gde je bio aligator, zgrada. To je sve laž
Taj prostor bice sanitarno zaštićenije nego sada“, uverava Šapić.

Miketić i Šapić

Na konferenciji za novinare pojavio se i narodni polsanik Đorđe Miketić, koji kaže da ne bi smelo da se gradi bez studije. Upozorava i na zaštićene vrste ptica koje tamo žive.

Gradonačelnik odgovara da se zapravo ovim projektom štiti Ada ciganlija, a i ptice.

„Umesto objekata, biće životinje, priroda, sredina u kojoj će se životinje ponašati prirodno“, tvrdi Šapić.

Gradonačelnik uverava da Kalemegdanska tvrđava ostaje tu gde jeste.

„Ništa se neće graditi kako pričaju, voleli bismo da dobijemo Uneskovu zaštitu. Nisam video masovne žalbe beograđana, oni neće izgubiti simbol
Ostace i dalje zoo vrt, sasmo u boljjim uslovima“, kazao je Šapić.

Stara ideja

Dugogodišnja ideja da se Zoološki vrt preseli iz centra grada našla se u Generalnom urbanističkom planu iz 2022 godine.

Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada. Iako postoje načelni planovi o izmeštanju, još nema preciznih lokacija gde bi mogao da bude novi Zoološki vrt.

One u planu nisu ni ucrtane, niti su navedene bilo kakve mogućnosti.

Mogućnost da se promeni lokacija ZOO vrta, prvi put je pomenuto, zapravo, pre više od 15 godina. Tada se kao potencijalno rešenje navodio Surčin, odnosno parcela od oko 20 hektara, koja bi trebalo da ispunjava sve evropske standarde.

Gradske vlasti tada su planirale da zoološki vrt dobije skoro četiri puta veću površinu od sadašnje, kako bi se unapredio razvoj životinja.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

BONUS VIDEO: Šapića smo uhvatili u najopasnijoj laži od kad je gradonačelnik: Ovo su dokazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare