Foto: Nova.rs, Printscreen

Umesto da Beograd dobije novu autobusku stanicu u Bloku 42, rukovodstvo BAS-a dobilo je indirektnu pretnju od gradonačelnika Aleksandra Šapića da će stanica biti vraćena Gradu koji će znati šta da radi sa njom.

Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će dati predlog Vladi Srbije da se oduzme autobuska stanica privatnoj kompaniji BAS, koja već tri godine nije izgradila novu stanicu. Predložio je da se ona preda Gradu, pa da se nakon toga vidi kome će se dati na upravljanje.

„Mi to moramo da rešimo, mi ćemo to pokušati da rešimo u najskorijem periodu, da vidimo koji su uslovi da bi mi to preuzeli od BAS-a, da im se isplate te troškove koje su oni imali, jer nisu ispunili uslove ugovora po kojima su dobili parcelu, a trebalo je da izgrade autobusku stanicu, da mi to završimo sa Vladom, da nađemo nekoga ko će njom da rukovodi, može taj isti BAS opet da se prijavi, autobusku stanicu moramo da rešimo, Beograd ima problem glavne autobuske stanice“, podvukao je Šapić.

Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je pogrešno naveo da je u pitanju privatna firma, budući da je BAS akcionarsko društvo koje većinski pripada radnicima, a manjinski PIO fondu i Beogradu, jasno je šta je Šapić hteo da poruči čelnim ljudima BAS-a.

Prst odgovornosti uperio je ka pravcu „dinasije“ Mučibabića, koju vodi Anđelko. Kao što je Nova.rs ranije objavljivala, u pitanju je direktor koji godinama vodi autobusku stanicu, iako je već pre 15 godina trebalo da bude u penziji.

Anđelko Mučibabić Foto: Printscreen/YouTube/TVSTudioB

Pored toga, on je na jednu od čelnih direktorskih pozicija postavio sina Nemanju, koji je vlasnik firme Real-tehno unija, iako je sajtu objavljeno da nema druge funkcije pored direktorske. Oni predvode stanicu, ali i radove na izgradnji nove, koja ovim tempom neće da budu izgrađena ni u narednim godinama.

Ključni problem jeste to što su radovi u Bloku 42 morali već odavno da budu završeni, ali umesto toga nije se otišlo dalje od grubih radova na izgradnji pristupne saobraćajnice i konstrukcije nove stanice. Dugovi se gomilaju, rokovi svakog meseca probijaju ali stanice i dalje nema.

Da je stanje na stanici daleko od idealnog govori podatak da su radnici mesecima na 65 odsto odsto plate. Mučibabići se nisu izjašnjavali ni u medijima, ali ni interno među radnicima zbog čega im se smanjuju primanja, iako promet putnika i robe probija sve rekorde.

Očigledno da je Šapić odlučio da preseče gordijev čvor koji nije želeo (ili nije mogao) bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako radnici BAS-a vide izjavu Šapića?

Predsednik Nezavisnog sindikata BAS a.d Slobodan Kovrlija kaže za Nova.rs da izjavu novog gradonačelnika Šapca doživljava kao pretnju, te da ona ne uključuje šta će biti sa radnicima na Glavnoj autobuskoj stanici u prestonici.

„Iz te izjave se ne vidi ništa šta će biti sa radnicima BAS-a, sa akcijama, da li će biti socijalnog programa i koliko će biti novih radnika na Novom Beogradu. Nama to sve deluje kao jedna besprizorna pretnja“, kaže on za naš portal. Dodaje da na Glavnoj autobuskoj stanici radi 658 radnika i da ova izjava zvuči kao da će svi oni ostati bez posla.

„Nije mi jasno kako će da oduzme nešto što već 30 odsto pripada gradu, jer je BAS akcionarsko društvo. Još jednom napominjem da ne razumem u potpunosti ovu izjavu, ali ona nikako ne ide u korist radnika na stanici“, podvlači naš sagovornik.

Čelnici BAS-a do sada se nisu oglašali o izjavama gradonačelnika Šapića, niti su odgovarali na pitanja upućena od strane naše redakcije.

Bonus video: Autobuska stanica radovi Novi beograd dron snimci

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare