Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dugi niz godina, Beogradska autobuska stanica (BAS) pravo je malo privatno vlasništvo porodice Mučibabić, budući da su na čelu upravo njeni članovi. Oazu su formirali i u samom bordu direktora, a prema rečima zaposlenih za sve se isključivo oni pitaju.

Generalni direktor firme je Anđelko Mučibabić, čovek rođen 1942. godine koji je kako se navodi u zvaničnoj biografiji, saobraćajni inženjer koji je ceo svoj radni vek proveo u BAS-u. Kako se tvrdi, on ne obavlja funkcije u drugim društvima, niti odborima.

Prema rečima zaposlenih, Mučibabić se od početka godine nije pojavljivao na poslu više od tri meseca, a za to vreme poslove je obavljao od kuće.

Budući da je već 15 godina trebalo da bude u penziji, Anđelko je deo poslova pokušao da prebaci na sina Nemanju, koji u BAS-u obavlja funkciju direktora sektora za „Saobraćaj i turizam“. Rođen je 1979. godine u Beogradu, a iako se u zvaničnoj biografiji navodi da nije bio zaposlen u drugim društvima, niti da obavlja druge funkcije, ova informacija nije tačna.

Nemanja Mučibavić od 2016. godine obavlja funkciju direktora „Real-tehno unije“, firme koja ima sedište na Voždovcu, u naselju Stepa Stepanović. Nemanja je zastupnik, a u pitanju je društvo sa ograničenom odgovornošću. Firma se bavi istraživanjem i razvojem u prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama. Tokom 2016. godine, firma je promenila naziv iz „Terminal i stanice doo“, a pre toga vlasnik bio je Bojan Janežić.

Kada je reč o finansijskim izveštajima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), firma „Real-tehno unija“ od svog osnivanja posluje sa redovnim gubicima. U 2017.godini, poslovni gubitak firme bio je 82.000 dinara, a 2018. godine bio je 110.000 dinara.

Već 2019. godine, prema izveštaju na sajtu APR-a, gubitak iznad visine kapitala iznosi 561.000 dinara, što znači da ovo ne može biti pokriveno redovnim prihodima. Kada je reč o 2020. godini taj gubitak je 646.000 dinara, što povlači da kratkoročne obaveze rastu iz godine u godinu. Pored toga, na sajtu Privredne komore Srbije (PKS), navodi se da je račun firme u blokadi i da firma nikada nije ostvarivala profit.

Interesantan je i podatak da Nemanja od 2021. ima akcije u BAS-u, gde je jedan od 10 najvećih akcionara.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu kaže da je upravo otac Nemanje, Anđelko Mučibabić obećavao da će stanici biti urađena do 2020. godine, zbog čega mora da snosi odgovornost.

Bonus video: Autobuska stanica radovi Novi beograd dron snimci

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare