Pre godinu i po dana aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić krenuo je u bespravno preuređenje i nadogradnju svoje kuće, čime je naneo ogromnu materijalnu štetu svojim komšijama. Prvi komšija, Ljubinko Pejović podelio je svoje muke i pakao kroz koji je prošao za emisiju "Marka Žvaka", budući da je njegova kuća prva stradala zbog bahatosti i bezakonja Šapićeve gradnje.

Zbog nelegalnih radova na stambenom objektu na Bežanijskoj kosi, protiv Aleksandra Šapića, aktuelnog gradonačelnika Beograda i  potpredsednika SNS, njegov prvi komšija, Ljubinko Pejović, podneo je krivičnu prijavu.

Postupci protiv Šapića su obustavljeni, a problemi najbližih suseda ostali su i dalje isti.

Kako kaže Pejović, radovi su počeli 1. maja 2021. godine, a da on za to nije imao nikakve dozvole.

“On nije imao ni lokacijske uslove, a samim tim ni građevinsku dozvolu. Sam sebi je kao predsednik opštine Novi Beograd izdao nekakvo Rešenje o investicionom održavanju, što sa tim nema veze jer je ovde reč o pravoj gradnji sa 8 stambenih jedinica. Zajedničke su instalacije, struja, grejanje, bilo kakva intervencija na nekom od stambenih objekata može vrlo lako da se negativno odrazi na susede, što se meni i desilo”, ističe za emisiju „Marka Žvaka“.

Ljubinko napominje da je stambena jedinica gradonačelnika Beograda imala 98 kvadrata, a da je nakon gradnje dostigla površinu oko 400 kvadrata, što je konstatovao građevinski inspektor.

„Išao je van svih gabarita u dubinu, širinu i visinu, čak je i krov isekao. Četiri ili pet puta sam se obraćao građevinskoj inspekciji, a tek nakon intervencije advokata, građevinski inspektor je poslao dopis Šapiću na izjašnjenje, a meni nikada nije poslat nikakav dopis. Mi živimo u strahovladi, godinu dana nisam mogao da nađem dobrog veštaka jer su se svi plašili kad su čuli o čemu se radi. Pet ili šest advokata su odbili da me zastupaju, takođe u strahu”, priča komšija.

Sagovornik “Marka Žvaka” napominje da komšije “žive u paklu”, danima su, po ceo dan morali da slušaju bušilice, brusilice, testere koje režu betonske ploče.

„Bilo je nemoguće da telefonirate od 7 ujutru do 17 sati, nismo mogli ni da slušamo radio ili gledamo televiziju. O naslagama prašine neću ni da govorim, po tome smo mogli da pišemo”, plastično objašnjava Ljubinko i pokazuje plafon koji je poplavio usled radova.

“Sve je bilo u vodi, ceo nameštaj smo izneli napolje, onda je otpao plafon kao posledica natopljenosti. Parket se podigao zbog natopljene ploče. Ranije, stambeni prostor pretvorio je u službeni na drugom kraju zgrade, te tu napravio vrtić.

Na sve to, Šapićevom komšiji je zaklonjen vidik, budući pravo iz dnevne sobe gleda u Šapićev zid.

Građevinski inspektor Grada Beograda doneo je rešenje o obustavljanju radova, s obzirom na to da se ne radi o investicionom održavanju već o izvršenoj nadogradnji objekta.

Na navedeno rešenje o obustavljanju radova Šapić se žali Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Isto ministarstvo poništilo je rešenje, budući da nema uslova za dalje vođenje postupka.

Šapić je dobio ozakonjenje objekta 27. jula 2022. godine, dok su problemi komšija i dalje ostali.

Celu emisiju „Marka Žvaka“ pogledajte na njihovom Jutjub kanalu, gde su se između ostalog bavil i gradnjom u K-Distriktu, elitnom kraju koji je nikao na Dorćolu.

Bonus video: Zahtev opozicije za raspravu o gradonačelniku Aleksandru Šapiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar