Sandra Petrušić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić izjavila je da ne veruje da će se kompanija Rio Tinto povući iz Srbije, kao i da su predstojeći izbori razlog ovakvih izjava predstavnika vlasti, koji najavljuju "odlazak" ove kompanije iz naše zemlje.

„Možda će država reći: ‘Idi Rio Tinto’ do izbora, i oni će reći: ‘Da’, i nastaviće da rade ono što rade. To se i dešava od početka ove priče. Rio Tinto ne prestaje nijednog trenutka sa otkupom kuća i širenjem prostora. Oni su velika kompanija, imaju para i mogu da čekaju pet ili šest godina. Dočekaće svoj trenutak da to plasiraju ponovo. Pritom, ne vidim da su baš naročito uzbuđeni, tako da imam utisak da imaju dobar dil sa vlašću“, smatra Petrušić.

Ona je podsetila da deset godina predstavnici aktuelne vlasti optužuju prethodnu za razne stvari, i da isto toliko „ne mogu ništa da srede ono štu su ovi pre toga ostavili“. Podseća da je Nemačka deset godina nakon drugog svetskog rata uspela sve da sredi i da ponovo postale sila.

„Ovima nikako to ne ide, i uvek će se vaditi na ono što su radili ovi pre“, napominje ona.

Prema njenim rečima, pokazalo se da građani ne žele Rio Tinto, i da je tema ekologija veoma bitna za njih. Takođe, smatra da ekološke teme brinu i glasače SNS, pa „postoji problem i kodd njihovog biračkog tela“.

Ocenjuje da su se protesti razvodnili, kao i da „po ovoj hladnoći ne mogu da se održavaju tri puta nedeljno“.

„To nije masovno, i to ne predstavlja opasnost. Veoma je iznenađujuće je što im vlast izlazi u susret i da blagonaklono gleda (na proteste)“, kazala je ona za N1.

Ocenila je da vlast nema veliku popularnost kod građana i konstatuje da „ko god da je u poslednje vreme protestovao, nešto je dobio“.

Smatra nedopustivim činjenicu da je dopušteno održavanje referenduma bez cenzusa i da zbog njegove važnosti „ne može da ga izglasa 30 odsto ljudi“.

„Niko ne sme da slavi zbog rezultata referenduma, jer je to strašan poraz države i demokratije. Ustav je jako bitan, mora da izađe minimum 50 odsto ljudi“, naglašava Petrušić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u zemlji kaže da je odluka da će deca do petog razreda ići u škoklu šokantna.

„Omikron jeste blaža varijanta, ali se pokazalo da veoma zavisi od stepena vakcinacije. Mi imamo četiri posto smrtnosti u ovom trenutku sa omikronom. A u Portugaliji gde je 92 odsto vakcinisanih imamo 0,02 odsto smrtnosti. U tom trenutku mi odlučujemo da decu, uzrasta koji jedini ne može da se vakciniše, pošaljemo u školu. Meni je to baš rizično“, naglasila je Petrušić.

Osuđuje činjenicu što država ne dopušta zdravstvenim institucijama da prihvate PCR testiranje u privatnim laboratorijama.

„Država mora da zaradi. Mi smo jedini koji pokušavamo da zaradimo na kovidu. To su sumanute cene testova. PCR košta 15 evra u Nemačkoj. A kod nas su sada vratili na 6.000. Antigenski koštaju evro ili dva, a kod nas dve ili tri hiljade. Zato smo se doveli u situaciju da ko zna koliko nam zaraženih ljudi šeta i koje nećemo otkriti“, zaključuje Petrušić.

Bonus video – Vlast i Rio Tinto: Kalkulacija ili obmana?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar