Foto:N1

Nošenje maski u Srbiji postalo je toliko retko da, kada se sretne osoba koje je nosi, obično dobije podsmešljiv pogled od prolaznika. Ta praksa jako je opasna jer je korona dalje među nama bez obzira na to što svi žmure na tu činjenicu, kaže za Danas dr Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji, ilustrujujući situaciju primerom od pre nekoliko dana kada je bio jedan od troje ljudi koji su u punom beogradskom autobusu nosili maske.

„Zagazili smo u jesen i, osim kovida, u cirkulaciji su sve sezonske respiratorne infekcije, a grip se očekuje već narednog meseca zbog hladnijeg vremena i činjenice „kako korona popušta, tako grip nastupa“. Obično nam je grip stizao sredinom decembra, ali procenjujem da ćemo se nešto ranije sudariti s njim“, naglašava naš stručnjak za Danas.

„Jasno je – vratite maske! Bez njih u zatvorenim prostorima kakvi su autobusi, radne prostorije, socijalne i obrazovne ustanove rizikujete da dobijete neku od aktulenih zaraza“, upozorava on i podseća da još nije ukinuta preporuka da se maske nose na mestima gde postoji rizik od širenja virusa.

Prema njegovim rečima, zaboravili smo da aktuleni sojevi korona virusa daju imunitet koji kratko traje, a organizam je duže iscrpljen.

„Trebalo bi manje da se bojimo gripa nego kovida. Virus korone se samo pritajio, nije nestao i moguće je da već sledećeg meseca krene manji epidemijski talas kovida u Srbiji. Jrednostavno, biće hladnije, svi smo već u zatvorenim prostorima, škole uveliko traju, zaposleni su se vratili na svoja radna mesta posle odmora. Zato je najbitnije da vratimo maske i da se – vakcinišemo. Ko je pre četiri meseca primio posldnju dozu vakcine protiv kovida, trebalo bi sada da traži još jednu“ objašnjava on.

Kako dodaje, stigle su vakcine protiv gripa, još imamo protiv kovida tako da je pravi čas da u domovima zdravlja zavrnemo oba rukava i primimo oba cepiva.

„Vidimo da Krizni štab ne zaseda, premijerka Ana Brnabić ne saziva sednicu tog tela, a narod je ostavljen da odlučuje šta će i kako će“, završava dr Petrović.

Bonus video: Škola, Korona i drugi virusi

Komentari

Svi komentari (4)