Foto: Evropska zelena partija

U Šapcu je sinoć ustanovljeno da je neko dao sve od sebe da Šapčanima oduzme jedini zvanični instrument koji je pokazivao koliki je nivo smrtonosnih PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu.

Presečen je strujni kabl koji je na centralnom gradskom trgu napajao kamion sa opremom za merenje aerozagađenja čime je mobilna merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha izbačena iz upotrebe.

Foto: Evropska zelena partija

Oprema je u Šapcu instalirana krajem oktobra ove godine kao rezultat napora Gradskog odbora u Šapcu Evropske zelene partije u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i lokalnom samoupravom. Tek sa njenim puštanjem u rad informacije o prekomernom zagađenju vazduha u Šapcu su postale dostupne javnosti. Došlo se do podataka koji Šabac svrstavaju u sam vrh najzagađenijih gradova u Srbiji, a povremeno i u svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

“Najoštrije osuđujem ovaj čin sabotaže koji je usmeren protiv interesa građana da žive u zdravoj životnoj sredini i imaju dobro zdravlje. Očigledno da ne postoje neki drugi motivi imajući u vidu da presečeni kabl nije odnet sa lica mesta kako bi bio iskorišćen kao sekundarna sirovina. Očekujem da javni tužilac, koji je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica za oštećenje tuđe stvari, i organi Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će pregledati snimke sa okolnih video kamera, što pre otkriju počinioca ovog dela. Sutra će biti poznato da li je došlo i do oštećenja opreme u kamionu i da li će Šapčani ponovo imati validne informacije o aerozagađenju u roku od jednog dana, koliko je neophodno za zamenu strujnog napajanja, ili će taj rok biti znatno duži.” – izjavio je tim povodom dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije.

Foto: Evropska zelena partija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar