Foto: BETAPHOTO/OMS/GRAD ŠABAC/DS

Štab za vanredne situacije Grada Šapca na zasedanju 16. marta doneo je nekoliko važnih odluka za funkcionisanje grada i postupanje u rizičnim situacijama. Jedna odluka odnosi se na praćenje osoba koje su došle iz inostranstva iz zemalja koje su obuhvaćene epidemijom koronavirusa, druga je obavezno nošenje maski i treća formiranje kol centra i organizovanje volontera, koji će pomoći starijim sugrađanima.

Autor: Andrej Mlakar/Glaspodrinja

Prva odluka koju je doneo Štab za vanredne situacije odnosi se na praćenje osoba koje su došle u Šabac iz inostranstva. Sanitarna inspekcija, Zavod za javno zdravlje i Policijska uprava vrše nadzor nad tim licima. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da je uočeno da ne postoji dovoljan odziv ljudi koji su prešli granicu i došli u Srbiji iz ugrožnih područja u onolikom broju u kom ih je realno došlo.

„Tokom jučerašnjeg dana sam pisao Odeljenju pogranične policije sa idejom da nas izveste o tačnom broju lica koja ulaze u Srbiji, kako bismo mogli da vršimo nadzor nad njima, svako u svojoj lokalnoj samoupravi preko Štaba za vanredne situacije. Odgovor nisam dobio. Zato sam danas pisao i premijerki, ministru zdravlja, ministru policije sa idejom da se uspostavi posebna evidencija koju će Pogranična policija slati o prelasku lica iz ugroženih područja u lokalne samouprave sa prebivalištem, kako bi mi mogli preko naših službi da vršimo nadzor nad njima. Trenutno se nadzor vrši nad 193 osobe koje su došle iz ugroženih područja i koje su se prijavile. Međutim, mnogo je veći broj onih o kojimane postoji evidencija. Namera nam je da taj problem što pre savladamo kako bismo mogli da potpuno eliminišemo rizik od širenja zaraze“, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grad Šabac je, po naredbi Štaba za vanredne situacije, pokrenuo i kol centar za lica starija od 65 godina. Pozivanjem broja 364-130 svi stariji sugrađani, ali i oni koji iz nekog drugog razloga ne mogu da izađu napolje, a sami su, mogu dobiti neophodnu pomoć.

„Grad je formirao dovoljan broj službi, ima dovoljno volontera. Biće zadovoljene sve potrebe naših sugrađana. Učinićemo sve što je potrebno da niko od starijih lica ne ostane sam, bez osnovnih uslova za život. Ukoliko je našim sugrađanima nešto potrebno, a ne mogu sami da izađu napolje, zbog godina ili nekog drugog opravdanog razloga, dovoljno je da pozovu naš kol centar i u najkraćem roku će neko doći do njih, rekao je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.

Broj se može pozvati ukoliko je nekom potrebna hrana, lekovi ili da se prošeta pas. Takođe, mogu se javiti i oni koji žele da volontiraju i pomognu najstarijim sugrađanima da lakše prebrode trenutnu situaciju.

„Svi naši najsatariji sugrađani, koji zbog mera koje se sprovode treba da ostanu kod kuće u svom najboljem interesum, a nemaju članove porodice ili nekog drugog na koga mogu da se oslone, mogu da pozovu gradski kol centar i da u kratkom roku dobiju uslugu koja im je potrebna. Usluga počinje od danas. Na isti broj mogu da pozovu i svi oni koji žele da volontiraju i da ostave svoje podatke. Grad će ih pozvati u trenutku kada budu potrebni, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Po nalogu Štaba za vanredne situacije grada Šapca odeljenje komunalne policije donelo je odluku da svi prodavci i radnici na javnim mestima nose zaštitne maske i rukavice. One su podeljene. To je nastavljeno i danas. Tim povodom komadant štaba gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenovića posetio je danas „Tržnicu“ da bi se uverio kako odluke poštuju.

„Naredba je vrlo jasna, maske moraju da se nose. Dakle, svi koji stupaju u kontakt sa velikim brojem sugrađana moraju da nose zaštitne maske i rukavice, bilo da rade u banci, tržnici, pijaci, trgovini i tržnom centru. Svima smo ih podelili, ako neko nije dobio neka se javi komunalnoj policiji. Danas je ostalo da za „Transkom“ obezbedimo dovoljan broj maski i rukavica. Imamo kontigent koji je dovoljan da u sledećim danima obezbedimo visok nivo zaštite naših sugrađana. Pratićemo šta će se dalje dešavati“,  rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Ovom prilikom se zahvalio svim privatnicima koji su se obratili Gradskom štabu sa namerom da doniraju pamučne maske koje mogu da se peru više puta.

„Izvršili smo dodatnu dezinfekciju svih prostora koji se sada koriste. Čekamo nove instrukcije. Dostavili smo Policijskoj upravi u Šapcu spisak od 173 osobe koje su došle iz inostranstva i koje je Zavod za javno zdravlje uputio u kućnu izolaciju“ kaže Zelenović. Ministarstvo unutrašnjih poslava će vršiti kontrolu u sledećim danima. Do kraja današnjeg očekuje se izveštaj u vezi sa osobama koje su na spisku, a preduzeće se još niz preventivnih mera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram