pcr test
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Nijedna privatna laboratorija nije dobila odobrenje za PCR testiranje na COVID-19, rečeno je za RSE u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Ministarstvo zdravlja se ne izjašnjava dokle se stiglo u vezi sa zahtevima privatnih laboratorija da im se omogući PCR testiranje, a u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi kažu da nemaju informacije o tome, navodi RSE.

„Laboratorijama jeste dostavljen set kriterijuma koje moraju da ispunjavaju da bi dobili potvrđujuće rešenje za PCR testiranja. Da li ispunjavaju uslove može da potvrdi samo Zdravstvena inspekcija kada izađe na teren, odnosno u vanredni nadzor, što se, prema našim saznanjima, nije desilo“, navodi se u odgovoru Asocijacije.

U ovoj Asocijaciji, koja okuplja oko 60 privatnih zdravstvenih ustanova i praksi, kažu da nemaju precizan uvid u podatke kada je koja laboratorija podnela zahtev Ministarstvu niti koliko je laboratorija ukupno podnelo zahtev, ali su naveli da „znaju da su četiri laboratorije sigurno podnele ovaj zahtev“.

Ministarstvo zdravlja, koje je nadležno za izdavanje odobrenja privatnim laboratorijama nakon što se procene njihovi kapaciteti u pogledu opreme, prostora i kadra, nije odgovorilo na upit RSE da li je doneta oduka.

Tako su ostala bez odgovora i pitanja RSE Ministarstvu kada bi se ta odluka, ukoliko još nije doneta, mogla očekivati i zbog čega se na nju i dalje čeka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare