Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Brojevi poslednjih dana pokazuju da se građani itekako pridržavaju preventivnih mera, i nadam se da uvođenje inspekcijskih nadzora neće biti neophodno, rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba zamenica direktora Instituta "Batuta" Darija Kisić Tepavčević. Ona je napomenula i da su privatne laboratorije već dobile dozvole da rade serološke testove, dok njih osam čeka na izdavanje dozvola za obradu PCR testova.

 

Da li su privatne laboratorije uključene u obradu testova?

Dr Darija Kisić Tepavčević:

Nekom privatnim laboratorijama je dopušteno da rade serološka tesitiranja. Radi se na dobijanju dozvola za PCR testove, za šta je do sada prijavilo osam privatnih laboratorija.

Da li ste imali neku komunikaciju sa kolegama koji su potpisali apel? 

Dr Darija Kisić Tepavčević:

To je stručna komunikacija sa kolegama, navikli smo mi lekari da imamo različita mišljenja. Moramo da budemo ujedninjeni protiv kovida da bismo to uspeli.

Ša je u planu vezano za inspekcijske nadzore preventinih mera?

Dr Darija Kisić Tepavčević:

Preventivne mere se uvek svode na iste stvari. Kaznena politika nije popularna, lično ne mislim da je ona naročito efikasna, ali je to poslednja instanca. Ja ne mogu da shvatim da se neko pridržava mera kako ne bi platio kaznu, nego zato da bi ostao zdrav. Postajemo svesni da je pridržavanje mera neophodno, maske su postale deo naše garderobe, možemo primetiti da građani i napolju dosta nose maske. Brojevi poslednjih dana pokazuju da se građani itakako pridržavaju preventivnih mera i nadam se da to neće biti neophodno.

Pojavile su se „informacije“ o tone da Domovi zdravlja aketiranju pacijenata da li bi primili vakcine. Da li je to tačno?

Dr Darija Kisić Tepavčević:

Istraživanja vezana za znanja, navike i ponašanja vezana za vakcine su jedna od rutinskih aktivnosti kad se uvode nove vakcine. Da li je takva anketa sada pokrenuta nisam informisana.

Šta pokazuju brojevi novooboelih u poslednja 24 sata (kada su oni testirani, kada su testovi obrađeni i koji testovi se uzimaju u obzir)?

Dr Darija Kisić Tepavčević:

To je broj uzoraka koji su na današnji dan obrađeni. Negde je bris uzet u prethodna 24 sata, negde u prethodna dva do tri dana. To je u ovom trenutku maksimalno do tri dana.

Kako može da se održi sednica Skupštine Srbije ako je na snazi mera zabrane okupljanja više od 10 osoba?

Dr Darija Kisić Tepavčević:

Takvi skupovi, koji su od značaja za državni sistem i funkcionisanje ekonomije, mogu da se održavaju uz poštovanje svih mera predostrožnosti. I ovde svi nosimo maske i fizička daljenost je takva da onemogućava prenošenje infekcije.

Dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine:

Klinički Centar Vojvodine je proširio svoje kapacitete za kovid pozitivne pacijente. Sve je veći broj pacijenata u KCV koji imaju tešku i vrlo tešku kliničku sliku. U lečenju pacijenta možemo uočiti dva problema, prvi je što pacijent često ima druge prateće bolesti koje se pogoršavaju i zahtevaju dodatnu terepiju. Mogu da se razviju i dodatne bolesti kao što je dijabetas. U Vojvodini imamo veliki broj gojaznih pacijenata i onih koji boluju od dijabetesa, a kod kojih je pokazano da postoji veći rizik od obolevanja od koronavirusa, komplikacija, pa i smrtnog ishoda.

Dr Darija Kisić Tepavčević:

Oko 60 odsto obolelih pacijenata bilo je u starosnim grupama do 50 godina. Najveći broj obolelih nalazi se u starosnim grupama od 30 do 39 i od 40 do 49 godina.
Sva hospitalizovana deca imaju blažu kliničku sluku.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.817 osoba, njih 379 bilo je pozitivno, a preminulo je osam osoba.

Poslednji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da se na respiratorima u bolnicama u Srbiji nalazi 156 pacijenata.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare