Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je situacija u zemlji postala kritična u vezi sa brzinom dobijanja rezultata testova na koronavirus, članovi Kriznog štaba sve češće pominju da su sada i privatne laboratorije "dobrodošle" da rade PCR testove.

Štaviše. govoreći na konferenciji za medije 13. jula, Ana Brnabić je, uz gomilu drugih neistina, rekla da je država tokom marta i aprila tražila da se privatne laboratorije uključe u PCR testiranje na koronavirus.

„Što se tiče PCR testova, ja u ovom trenutku nemam informaciju da postoji privatna laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove. Mi smo, kada smo se trudili tokom marta i aprila, da podignemo značajno naše PCR testove, tražili od privatnih laboratorija da nam se prijave ukoliko mogu da pomognu, nismo imali privatne laboratorije koje su se prijavljivale da mogu da pomognu sa PCR testovima. Imali smo neke privatne bolnice koje su neke donirale, neke pozajmljivale PCR mašine našim laboratorijama, a nisu govorile da mogu one same da rade PCR testove”, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

No, podaci iz marta i aprila rečito demantuju ove navode predsednice Vlade.

Još 3. marta, na samom početku, RTS je pisao da su pojedine privatne laboratorije u svoju ponudu uvrstile su i testiranje na koronavirus i naveo da je Ministarstvo zdravlja najavilo da će poslati inspekciju u te ustanove.

„Klinika za infektivne i tropske bolesti i Gradski zavod za javno zdravlje jedini su merodavni za testiranje na virus, a sve ostalo što se uzima privatno neće imati vrednost. Svako ko bi tamo bio pozitivan mora u gradskom zavodu proći tu vrednost“, rekao je tada dr Predrag Kon.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Desetak dana kasnije, 14. marta, Aleksandar Vučić je jasno rekao da privatne klinike neće biti uključene u proces testiranja.

“Državne bolnice će da vrše testiranja, jer smo siti panike i ludosti svakog dana”, rekao je tada Vučić i dodao: “Ne mislimo na bilo koji način da uključujemo privatne klinike u to dokle god budemo mogli”.

Tokom marta ministarstvo zdravlja je izdalo i obavezujuće uputstvo koje je zabranjivalo privatnim klinikama i laboratorijama da testiraju na koronavirus.

Izvršna direktorka bolnice „Medigroup“ Marija Rabrenović je 21. marta rekla da u njihovom sistemu nije moguće uraditi testove na koronavirus “imajući u vidu da to nije u skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja koje je obavezujuće“.

U aprilu je Ivana Petrović, medicinski direktor u privatnom zdravstvenom sistemu “Bel Medic” izjavila za Nova.rs da je instrukcija Ministarstva zdravlja bila da je jedina referentna laboratorija, gde se analiza može uraditi – ona na Torlaku.

“Nigde se u privatnim laboratorijama ne može uzeti bris i uraditi analiza”, rekla je tada dr Petrović.

Berislav Vekić, državni sekretar u ministarstvu zdravlja / Foto: Medija centar Beograd

Potom, 17. aprila, Kon je rekao da testiranje na kovid-19 “trenutno rade samo sertifikovane, državne laboratorije i nijedna privatna laboratorija nije uključena”, dok je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić pozvao da se kaže koje to privatne laboratorije rade testiranja i naveo da će to odmah proveriti zdravstvena inspekcija:

“Mi nijednu privatnu laboratoriju nismo uključili, niti znamo da su počeli, niti su prijavili da to rade. Na spisku naših referentnih laboratorija koje to rade isključivo su državne medicinske i veterinarske koje imaju mogućnost da rade PCR test”, naveo je on.

Dakle, postoji više nego dovoljno informacija koje rečito govore da se premijerka u ponedeljak poslužila još jednom od neistina – ne samo da država u martu i aprilu nije tražila pomoć privatnih laboratorija, već im je izričito zabranjivala da testiraju na koronavirus.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ali, nije samo reč o aprilu i martu.

Nakon što je premijerka u ponedeljak na sednici Kriznog štaba rekla da ustanove iz privatne prakse do sada nisu pokazale interesovanje da se uključe i u PCR testiranje, oglasila se Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova u listu „Danas“.

Kako su tada saopštili, “u prethodnih mesec dana zdravstvena inspekcija posetila više privatnih laboratorija upozoravajući ih na zabranu testiranja na koronavirus”.

Štaviše, ova Asocijacija je saopštila i da su „do sada uputili nekoliko inicijativa da se privatna praksa uključi u testiranje građana“, i održano nekoliko sastanaka tim povodom sa medicinskim delom Kriznog štaba, te da se razgovaralo o opciji da se uzorci uzimaju u privatnim laboratorijama a kasnije obrađuju u državnim“.

Sve je stalo kod potpisivanja. Do realizacije ove inicijative još nije došlo. Sva komunikacija na ovu temu je stopirana pre četiri nedelje“, saopštili su iz Asocijacije.

Dakle, opet – ni u martu, ni u aprilu, niti sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare