Većina roditelja u Srbiji strahuje od povećanja broja zaražene dece u školama, ali isto tako se nada da će redovna nastava ostati što duže.

U Srbiji danima broj pozitivnih slučajeva od koronavirusa raste i kreće se oko 7.000 novozaraženih dnevno, isto tako povećava se i broj zaražene dece u školama poslednjih dana. Za sada većina roditelja strahuje od povećanja broja zaražene dece, a naši sagovornici navode da u odeljenjima njihovih školaraca situacija za sada nije kritična.

Većina se nada da će ovaj model redovne nastave ostati što duže, kako kažu, deca više uče na redovnoj nastavi nego kada je škola onlajn. Deo roditelja skeptičan je da će deca nastaviti da idu redovno u školu za nekoliko nedelja.

Nedavno je i Ministarstvo prosvete donelo odluku o nastavi u školama, za koju su tvrdili da je bila doneta ranije, a prema kojoj će epidemiološke mere uvedene za starije osnovce i srednjoškolce o onlajn i kombinovanoj nastavi važiti i za učenike nižih razred osnovnih škola.

Prema tome, ako se u odeljenju u kome je 17 i više učenika, dvoje zarazi koronom, to odeljenje se deli na dve grupe i i prelazi na kombinovanu nastavu u trajanju od dve nedelje. U slučaju da se u nekoj od ove dve grupe zarazi još troje đaka koronom, onda ta grupa prelazi na onlajn nastavu na 10 dana.

U odeljenjima u kojima ima do 16 đaka, a ustanovi se da ima troje zaraženih, svi prelaze na onlajn nastavu, naveli su iz Ministarstva prosvete.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić ranije je naveo da je najkritičnije u Nišu i Ivanjici, kao i u školama u Zlatiborskom okrugu.

Prošli četvrtak je doneta odluka da u devet lokalnih samouprava učenici sedmog i osmog razreda prelaze na kombinovani sistem, a da će u 45 lokalnih samouprava na taj sistem preći učenici srednjih škola. Dodao je da se u osam lokalnih samouprava nastava u srednjim školama obavlja na daljinu.

Bonus video – Himna za početak školske godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare