Podeli
Deca sa zastitnim maskama idu u skolu
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Roditelji pojedinih đaka u Čačku koji pohađaju nastavu u osnovnim školama iskazali su svoje nezadovoljstvo, zbog, kako kažu, haosa u rasporedu. Tako majka jednog učenika koji je tek krenuo u prvi razred navodi da ne može da uskladi svoje smene, jer je zaposlena, sa odvođenjem i dovođenjem deteta u školu.

“Moj sin ide u OŠ “Vuk Karadžić”, ja i suprug radimo, a svekar i svekrva su stariji i bolesni ljudi. Problem je u tome što moje dete jedne sedmice pohađa nastavu od pola osam ujutru, druge od deset i trideset, a treće od 12 sati i 55 minuta.

To nam stvara velike problem, jer je on mali i još uvek ne smemo samog da ga pustimo da odlazi i dolazi, plašimo se za njegovu bezbednost”, kaže za portal Nova.rs ogorčeno ova Čačanka koja je želela da ostane anonimna.

Ponavlja da ona i muž rade po smenama pa su često prinuđeni da po dečaka u školu pošalju nekoga od rođaka ili komšija, a slično je i sa njegovim odlaskom u školu.

Prema rečima druge majke G.J, čija kći pohađa šesti razred iste Osnovne škole, nastavnici ne ponavljaju lekcije, a deca jedan dan idu, a drugi ne idu na nastavu i to u dve smene.

“Nastavu jedne sedmice pohađaju ponedeljkom, sredom i petkom, a sledeće utorkom i četvrtkom. Ako su nastavnici, na primer, ispredavali lekciju u sredu, a deca nisu bila tu moraju jedni drugima da slikaju i šalju ih preko vibera. Prvo, treba pročitati rukopis, drugo, nastavnici ne ponavljaju lekcije, ne objašnjavaju ponovo, a fizika im je novi predmet. Zbog toga polovina učenika ne zna gde se nalaze, to je katastrofa”, priča ona za naš portal.

Na naše pitanje zašto se nisu žalili Školskoj upravi u Čačku ili sindikatu, ove dve majke navode da nisu znale ni da imaju tu mogućnost.

Kako ističu, stavljene su pred svršen čin. Pitali su ih samo, dodaju, hoćete li nastavu na jedan ili drugi način i tu je bio kraj diskusije.

Tragom ove priče dve nezadovoljne majke jednog prvaka i dvanaestogodišnje devojčice pozvali smo načelnicu Školske uprave za Moravički okrug, Slađanu Parezanović, koja je za Nova.rs rekla da nije bilo pritužbi zbog rasporeda, kako u osnovnim, tako i srednjim školama.

Svi roditelji koji su nezadovoljni bilo čime mogu da nam se jave, ali do sada niko to nije učinio, rekla nam je načelnica.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vladimir Adžić je ogorčene roditelje uputio na adresu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

“Oni treba da se obrate njemu, a ne bilo kome od nas. Mi smo ranije ukazivali da je neophodno još vremena kako bi se uspostavilo normalno funkcionisanje nastave, ali oni su prihvatili Pravilnik resornog ministarstva o radu u vreme koronavirusa i šta je, tu je”, kaže on za Nova.rs.

Adžić je, ujedno, najavio prvu konferenciju USPRS koja će biti održana u Čačku za sedam, osam dana, pre protesta u Beogradu predviđenog za novembar, nakon čega će, kako je dodao nastupiti svi ostali gradovi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar