Dejan Ristić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Na današnjoj sednici Vlade Srbije, Dejan Ristić diplomirani istoričar imenovan je za v.d. direktora Muzeja žrtava genocida.

Dejan Ristić je srpski istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor je više desetina naučnih radova i knjiga među kojima se posebno ističe „Кuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941.“, na osnovu koje su Filmske novosti snimile dokumentarni film „Sećanja iz pepela“. Autor je više desetina naučnih radova i knjiga. Obavljao je dužnost upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja.
Dejan Ristić.

Član komisije koja je odobrila scenario za proslavu Dana pobede na kojoj su recitovani sporni stihovi

Podsetimo, Ristić je bio jedan od članova komisije koja je odlučivala o scenariju proslave Dana pobede u Narodnom pozorištu, 09. maja. Pomenutu proslavu obeležio skandal kad je recitovana koračnica Ljotićevaca. 

Prvu, a potom i poslednju strofu koračnice saradnika okupatorskih vlasti Dimitrija Ljotića slušali su na Dan pobede nad fašizmom i predsednik države i ministri u Vladi. I nikom ništa nije zasmetalo. Javnosti jeste, kao i pojedinim istoričarima. Međutim, Dejan Ristić je tada tvrdio da ono što smo čuli zapravo nisu Ljotićevi stihovi.

„U pitanju je pesma Momčila Nastasijevića nastala daleko pre drugog svetskog rata, posebno imajući u vidu da je preminuo 1938. godine i da ni na jedan mogući način nije imao bilo kave veze sa nacizmom, ni sa fašizmom, ni sa mrziteljskom ljotićevskom ideologijom“, rekao je on.

Ristić, koji je bio i jedan od tri člana komisije koja je odobrila scenario za program obeležavanja Dana pobede, uverava da su ga pažljivo pročitali i da u njemu ništa sporno nosu videli. Na konkurs su stigla tri predloga. Jednoglasno su, kako je rekao, odabrali najbolji.

„Govorim kao građanin ove zemlje i Srbin, nikome ovde ne pada a pamet da rehabilituje ni Milana Nedića, ni Dimitrija Ljotića niti druge ratne zločince, oni su osuđeni i pravno i istorijski“, rekao je Dejan Ristić.

S druge strane, njegov kolega, istoričar Milan Radovanović je tvrdio da su u pitanju stihovi koji veličaju saradnike okupatora, te da je pomenuti scenario neko „podmetnuo“

„Čuli smo stihove ne samo te ljotićevske koračnice, nego i još četiri pesme Ljotićevog Zbora, fašističke, rasističke, kolaboracionističke organizacije, koja je participirala u kvislinškom režimu. Dovoljno je da ukucate naslove tih pesama na You Tube, izaći će vam savremene obrade tih pesama, bilo nekakvih neonacističkih bendova, bilo nekakvih fašističkih sastava“, kazao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar