NS: Recitovanje stihova u slavu Ljotića nije slučajna bruka

Politika 11. maj. 202112:41
Podeli:
Vuk Jeremić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Narodna stranka ocenila je danas da su stihovi u slavu Zbora i Dimitrija Ljotića izgovoreni na proslavi Dana pobede i konačnog poraza, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije, sveštenstvo i diplomate, uz direktan prenos na RTS, nepotrebna i nimalo slučajna bruka koja se nije smela dogoditi.

U saopštenju stranka je navela da je reč o stihovima tri pesme Momčila Nastasijevića, koje su koristili i ljotićevci nakon Nastasijevićeve smrti. Te pesme su, pošto je Nastasijević umro 1938. godine, korišćene mimo njegove volje.

Stranka smatra da se odabiru pesama za svečanu akademiju moralo se pristupiti opreznije i da ne mora predsednik da poznaje do tančina rodoljubivu i inu poeziju, ali mora imati nekog ko to zna.

„Ne može se pod krovom nacionalnog teatra, kao pod iznajmljenom šatrom, prikazivati sve i svašta a da Narodno pozorište nema uvid u kvalitet i sadržaj dela, ne može se na državnoj televiziji prikazivati sve i svašta a da to pritom ne zadovolji redakcijske kriterijume, kako estetske tako i moralne“, samtra Narodna stranka.

Prema mišljenu te partije, ne mogu se vređati prisutni gosti a još manje žrtve i heroji koji su na tom mestu ginuli u nekoliko juriša na mitraljesko gnezdo na vrhu pozorišta.

„Ne može se brukati država, srpski antifašizam, negirati spremnost na žrtvu i jugoslovenskih partizana i sovjetskih vojnika“, istakla je Narodna stranka i uptitala šta je sledeće.

Stranka je ukazala da opet, gotovo sigurno, neće biti ničije odgovornosti.

„Desilo se, ko radi taj i gresi, pa šta? Ili je ovo još jedan dokaz potpune nekompetentnosti i sveopšteg naprednjačkog neznanja“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar