Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U toku je javni uvid u Zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu rudnika koji Rio Tinto planira u dolini Jadra. Ovo je još jedan korak bliže ka iskopavanju jadarita iz plodnog zemljišta kod Loznice, a predstavnici udruženja koja ovaj projekat ocenjuju kao izuzetno štetan naglašavaju da do tog koraka nije smelo da dođe i da će se boriti da proces vrate korak nazad - na ponovnu izradu Prostornog plana Srbije koji je sve ovo omogućio.

Kompanija „Rio Sava Exploration“, koja je deo kompanije „Rio Tinto“, podnela je Zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar, postrojenja za obogaćivanje rude i odlaganja jalovine.

Zahtev je stavljen na javni uvid koji zainteresovani mogu da obave putem sajta Ministarstva za zaštitu životne sredine i u prostorijama Ministarstva u Ulici Omladinskih brigada 1, a zatim i pošalju primedbe.

U dokumentu zainteresovani mogu da vide opis projekta iskopavanja rude i proizvodnih procesa, ali i činilaca životne sredine koji bi mogli da budu ugroženi. Na kraju su opisani i mogući značajni uticaji na životnu zajednicu – društvenu zajednicu, infrastrukturu, kulturno nasleđe, predeone karakteristike, vode, zemljište, vazduh, floru i faunu.

Zahtev koji je „Rio Sava Exploration“ podneo odnosi se samo na procenu uticaja iskopavanja rude i skladištenja jalovine u dolini Jadra, na području naselja Slatine. Drugi deo projekta „Jadar”, koji obuhvata postrojenje za preradu rude, a koje će, prema priloženoj mapi „pojesti” deo naselja Gornje Nedeljnice, nije obuhvaćen ovim zahtevom i za njega bi trebalo da se radi odvojena Studija uticaja na životnu sredinu.

Pogledajte nacrte studije:

Upravo je ovo rasparčavanje studija nešto na šta organizacije koje budno prate projekat „Jadar” i protive se potencijalnom rudniku imaju primedbu. Miroslav Matijević iz Koalicije organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine kaže za novine „Nova“ da se studije uticaja projekta „Jadar” ne smeju razdvajati, jer na taj način uticaj na životnu sredinu umanjuje.

„Studija treba da bude sveobuhvatna, da uključi kumulativne uticaje, a ne da postoji više studija. Odvojene studije taj uticaj razvodnjavaju i smanjuju, što je ovde i cilj“, naglašava.

Marija Alimpić iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ navodi da će se organizacija koju predstavlja detaljno baviti ovim Zahtevom i poslati primedbe, ali da već postoji primedba na to što su studije uticaja razdvojene, kao i na korake koji su doveli do toga da zahtev koji je sada na javnom uvidu bude moguć.

„To što neće biti objedinjene studije nama, kao lokalnom stanovništvu, a i ostalim građanima, onemogućava fer, pravednu i poštenu informaciju. Na ovaj način će se dobiti iskrivljena i lažna slika“, poručuje Alimpić.

Navodi da će „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ pokušati da obori ono što je omogućilo da projekat dođe u ovu fazu, u šta spada novi Prostorni plan Republike Srbije.
Matijević takođe smatra da je aktuelni Prostorni plan upitan, zbog čega je Koalicija organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine već podnela zahtev Ustavnom sudu da se on poništi.

Rio Tinto, demokratski o Rio Tintu na referendumu, prilog, emisija Pregled dana
Foto: Newsmax Adria

„Mi smo podneli inicijativu Ustavnom sudu da se Prostorni plan, na osnovu koga planiraju da izvedu ovu Studiju poništi, jer i on nije urađen po propisima i morao bi da padne na sudu“, kaže Matijević.

Zaključuje da se propisi preskaču, jer bi inače „Rio Tinto“ bio primoran da odustane od iskopavanja.

„Ukoliko bi studija procene uticaja bila urađena po svim propisima i ako bi bila predviđena takva ulaganja da se uticaj na životnu sredinu svede na minimum, Studija izvodljivosti bi pokazala da je sam rudnik neizvodljiv, da je neisplativ. Isplativ može da bude samo ako štetu snose životna sredina i zdravlje građana“.

Bonus video: Nova.rs u dolini Jadra, poprištu rata protiv „Rio Tinta“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare