Foto: Mauricio Abreu / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija Rio Tinto saopštila je da su analize tri nezavisne institucije pokazala da u podzemnim vodama, na lokacijama u Srbiji gde se sprovode neophodna istraživanja i studije u okviru projekta Jadar, nisu zabeležene povećane vrednosti kobalta.

Projekat Jadar koji razvija Rio Sava Eksplorejšn trenutno se nalazi u fazi Studije izvodljivosti, u okviru koje se sprovode neophodna istraživanja i studije, što podrazumeva i stalno praćenje podzemnih voda, ističe se u današnjem saopštenju Rio Tinta i ukazuje da „pogrešne interpretacije dovode do zabluda i uznemirenosti lokalnog stanovništva“.

Kompanija Rio Tinto podseća da već 20 godina razvija projekat Jadar u Srbiji i da je za to vreme je „poslovala transparentno, u skladu sa globalnom strategijom“.

Kako se navodi, potvrda za to je i odluka kompanije da izađe u susret nedavnom zahtevu Udruženja građana „Ne damo Jadar“ da Gradski zavod za javno zdravlje Šabac uzme uzorke i uradi analizu podzemne vode iz nekoliko bunara.

Kompanija je, istovremeno, organizovala da uzorke uzme i Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda, kako bi imala reprezantativne uzorke i dve nezavisne analize.

„Rezultati analize dobijeni od Gradskog zavoda za javno zdravlje Šabac prenošeni su zajednicom i izazvali su dodatnu uznemirenost lokalnog stanovništva. Tvrđeno je da su vrednosti kobalta čak sto puta veće od vrednosti koje su dobijene svim prethodnim ispitivanjima u proteklih pet godina“, ukazuje se u saopštenju.

S druge strane, kako se napominje, rezultati Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ nisu pokazali povišene vrednosti kobalta.

Prema saopštenju, da bi se utvrdile činjenice, „Rio Tinto je zatražio analizu i od trećeg instituta, Instituta za javno zdravlje Beograd, koja je potvrdila da nisu zabeležene povišene vrednosti kobalta“.

Ponovljenom analizom, rezultati Gradskog zavoda za javno zdravlje Šabac su pokazali isto što i rezultati druga dva instituta – da „nema povećanja vrednosti kobalta“ u uzorcima podzemnih voda.

Kompanija Rio Tinto „izražava žaljenje ukoliko je prenošenje netačne informacije od strane pojedinaca izazvalo brigu kod jednog dela stanovništva i još jednom apeluje na značaj proverenih informacija u dijalogu sa javnošću“, stoji na kraju saopštenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare