Rio Tinto Foto:REUTERS/David Gray

"Udruženja građanja "PAKT, NE DAMO JADAR" i "Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini" traži od kompanije Rio Tinto da hitno povuče angažovano obezbeđenje koje protivzakonito patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo širenje sukoba i generalno bahato ponašanje i predstavnika kompanije i angažovanog obezbeđenja", navodi se u saopštenju za medije ovih udruženja.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti. 

PROČITAJTE JOŠ

„Organizacije i meštani su u saopštenju objavljenom juče upozorili javnost da su se u mestu pojavili ljudi koji se u mini autobusima voze kroz dolinu Jadra, obilaze teren i sve zapisuju. Kompanija je prvo saopštila da ne zna ko su ti ljudi, a juče je par njih zaustavljeno u novom obilasku i prema nezvaničnim informacijama radi se o predstavnicima američke firme Behtel i ruske firme Velestroj.

Takođe je u nekoliko navrata upozoravano na ponašanje članova angažovanog obezbeđenja od strane kompanije Rio Tinto, koji se 24h voze džipovima kroz dolinu Jadra upadljivo malim brzinama od 10-15 km/h što dodatno uliva zebnju i strah meštanima i uskraćuje im pravo na mirno uživanje svoje imovine. Upravo juče, situacija je kulminirala kada su dva pripadnika obezbeđenja prvo smatrala da meštanin koji im je kolima na seoskom putu došao u susret treba da se pomeri, a pošto je ovaj to odbio, pokušali i fizički da se obračunaju sa njim.

Udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Republike Srbije, ali ukoliko ne bude razuma i adekvatne reakcije, građani će biti primorani da sami organizuju zaštitu svoje imovine i svojih života. Događaji na terenu u dolini Jadra se iz sata u sat usložnjavaju, a meštani i organizacije apeluju na kompaniju i državne organe, da hitno prestanu sa zastrašivanjem naroda, pretnjama, ucenama, kao i da se predsednik Republike Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović što pre oglase i objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu faktički uvodi podizvođače u posao, iako javnost još nije videla niti jednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare