„Rio Tinto: Marš sa Drine“ – performans od Beograda do Njujorka

Društvo 24. jul. 202113:05
Podeli:
Protest protiv Rio Tinta. Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U Beogradu je, na Trgu Republike, danas održan protestni performans "Rio Tinto: Marš sa Drine", protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar. Organizatori su tom prilikom naveli da se performans održava u preko 20 gradova, da je počeo u Nemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u Njujorku.

Pred dvadesetak okupljenih, Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“ naveo je da su, zajedno sa udruženjem „Odbranimo reke Stare planine“ i „Odbranimo Jadar i Rađevinu „želeli da pokažu solidarnost sa građanima koji žive u selima koja bi bila izmeštena u slučaju da počne sa eksploatacijom litijuma.

On je dodao i da Rio Tinto, investitor u Projektu Jadar, vrši pritisak na meštane da prodaju svoja imanja toj kompaniji.

„Većina stanovnika i dalje nije prodala svoju zemlju. Šta će se desiti zavisi od naše spremnosti, da odemo i pokažemo da je Srbija zemlja solidarnosti“, kazao je Manojlović. On je dodao i da je peticiju protiv Projekta Jadar ;od januara do sada potpisalo više od 120.000 ljudi.

„Mi smo tu peticiju predali Rio Tintu i Vladi Srbije. Peticija ;je samo pokazatelj šta narod želi, da se podigne svest o problemu“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar