Medju nama
Foto:Nova S

Kompanija Rio Tinto objavila je izvešaj o svojim rezultatima za drugi kvartal 2023. godine, u kome navodi da i dalje računa na litijum iz Jadra.

„I dalje verujemo da projekat litijum borata Jadar u Srbiji ima potencijal da bude bogatstvo svetske klase, koje će podržati razvoj drugih budućih industrija u Srbiji, delujući kao katalizator za desetine hiljada radnih mesta za sadašnje i buduće generacije, a održiva proizvodnja materijala je kritična do energetske tranzicije. Usredsređeni smo na konsultacije sa svim zainteresovanim stranama kako bismo istražili povezane opcije u budućnost projekta“, navodi se u ovom izveštaju.

Podsetimo, pravnica Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Hristina Popović izjavila je 4. maja da je i dalje u toku postupak pred Ministarstvom rudarstva i energetike za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, što predstavlja neophodan korak da bi kompanija Rio Tinto započela iskopavanje litijuma, piše N1. 

PROČITAJTE JOŠ

Kako je objasnila, ta vest stiže u medije, uprkos činjenici da je 2022. godine doneta uredba kojom se stavlja van snage prethodno doneta uredba o uređenju prostornog plana područja posebne namene, što je nepuni planski osnov za sprovođenje projekta.

Vojvodić je podsetila da je Rio Tinto tokom dve godine 11 puta tražio produženje rokova za dopunu dokumentacije, ali do danas nije dostavio potpunu dokumentaciju.

***

BONUS VIDEO: Rio Tinto ne miruje – tvrde ekološki aktivisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar