Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Počela je revakcinacija u Hali 3 Beogradskog sajma. Građanima koji su primili prvu dozu kineske vakcine "Sinofarm" u drugoj polovini januara, polako stižu pozivi za revakcinaciju. Pre tri nedelje i sama sam se vakcinisala u redovnoj proceduri (prijava preko eUprave i poziv SMS-om i mejlom), a prekjuče mi je stigao SMS i mejl da je vreme za drugu dozu.

Kako je izgledalo primanje prve doze, 21. januara, dok su se formirali redovi ispred Hale 11, pisali smo u posebnom tekstu. Da bismo bolje objasnili kako izgleda sama procedura vakcinacije, na Fejsbuk stranici Nova.rs prenosili smo i live video vakcinisanja  koji i dalje možete da pogledate (na linku).

Foto:TANJUG/NIKOLA ANDJIC

Za razliku od kraja januara, kada je na Sajmu vladala velika gužva, sada je bilo veoma mirno ispred Hale 3, gde se obavlja revakcinacija (vakcinacija se i dalje obavlja u Hali 11, ali i u Hali 3). Pošto smo svi dobili svoj termin, ulazili smo jedan po jedan, mene su primili čak i 20 minuta ranije pre zakazanog termina, jer nije bilo gužve.

Procedura je kraća nego prvi put – morate ponovo da popunite formular o saglasnosti, ali je razgovor s lekarom kraći – ne pita vas opet za alergije i hronične bolesti, već samo da li ste imali reakciju na prvu dozu i kakvu. Posle razgovora s lekarom, idete u odeljak za registraciju, gde dobijate potvrdu da ste primili obe doze vakcine. Čuvajte je, trebaće vam ako budete planirali da putujete.

Kada završite administraciju, upućuju vas na vakcinisanje koje traje manje od 60 sekundi, i kao i prvi put, u čekaonicu, gde bi trebalo da sačekate 15 minuta do pola sata, u slučaju da se pojavi bilo kakva reakcija.

Sala za čekanje je mnogo veća u onoj gde sam bila vakcinisana, svi strpljivo čekaju da prođe bar 15 minuta. Mukla je tišina. Iako „seting“ nije nimalo glamurozan, osećaj je sjajan. Potpuni mir. Svesni ste da su strah i paranoja zbog moguće zaraze uskoro za vama, makar neko vreme. Prosto mi je teško da poverujem da ću ikad više stajati u gužvi na nekom koncertu i osećati se potpuno OK.

Foto:TANJUG/NIKOLA ANDJIC

Naravno, vakcina ne znači da ne možete da prenesete virus, tako da nam maska i dalje ne gine, ali definitivno ćemo lakše disati za mesec dana, bar nas pola miliona koji ćemo do tada primiti obe doze.

Hala 3 je mnogo prostranija od Hale 11, i mesta za sve koji dođu u svom terminu ima napretek. Parking na Sajmu se ne plaća, tako da bukvalno celu proceduru (sa čekanjem posle vakcine) završite za manje od pola sata.

Foto:TANJUG/NIKOLA ANDJIC

Nakon primanja prve doze, potrebno je dve do tri nedelje da razvijete maksimalan broj antitela, kada možete i da se testirate u laboratoriji i proverite njihov nivo.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar