Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Masovna vakcinacija počela je juče širom zemlje i - uprkos povremenim zastojima - više hiljada ljudi primilo je prvu dozu cepiva. Urednica Nova.rs Jelena Tušup uživo za naše čitaoce prenosi proceduru i neposredno iskustvo vakcinisanja protiv koronavirusa.

Proces vakcinacije, kao što se vidi, počinje razgovor sa lekarkom koja opisuje šta vas očekuje tokom i nakon primanja vakcine.

„Ako se pojavi reakcija, to može biti samo alergijska, ostale su zasnemarljive – blaga temperatura, blagi bol u ruci…To je nešto što je uobičajeno kod svake vakcine“, rekla je lekarka koja je razgovarala sa našom koleginicom.

Usledilo je registrovanje, putem QR koda koji građani koji su pozvani na vakcinaciju dobijaju putem mejla.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Građani nisu uplašeni. U principu, ne čeka se dugo. Krećemo od 7.30, pa do otprilike 17 časova“.

Foto:Nova.rs

Četvrti korak je sama vakcinacija, u ovom konkretnom slučaju vakcinom Sinofarm – koneskom vakcinom. Koleginici Jeleni je dodeljena kabina 13.

Preporuka je da se vakcina dobija u levu ruku.

„Ako ste levoruki – onda u desnu ruku“, dodala je doktorka.

„Nisam ništa osetila“, konstatovala je Jelena nakon vakcinacije. Usledila je „kontrola efekta“ – čekanje od 15 minuta na eventualne neželjene efekte, kao mera opreza. Nakon toga, proces je završen.

Inače, kilometarski red stvorio se jutros pred halom na Beogradskom sajmu gde je u toku vakcinacija protiv koronavirusa. Na video snimku snimljenom jutros vidi se nepregledana kolona građana koji mirno stoje čekajući red da budu vakcinisani.

Za dva dana je na Beogradskom sajmu vakcinu protiv koronavirusa, kako je jutros saopšteno, primilo 2.600 građana, od toga juče njih oko 1.300. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je jutros da do sada nije bilo komplikacija i neželjenih reakcija i da sve protiče u najboljem redu.

Prema njegovim rečima, vakcinu će danas primiti 1.200 građana starijih od 75 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare