Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut", izjavila je da retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavila je da je testiranje pi-si-ar metodom, koji je suveren za dijagnostikovanje kovida 19, u primeni od samog početka epidemije.

„Trajanjem epidemije došlo je i do razvoja testova za brzo otkrivanje virusa koji se koriste pre svega kada imamo veliki broj inficiranih. U pitanju su antigenski testovi. Ako neko ima temperaturu i kašalj, njih treba uraditi za dva do tri dana od pojave simptoma. Na usluzi su domovi zdravlja, koji u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen pi-si-ar test. Ako je antigenski test negativan a osoba ima simptome, tada treba ponoviti pi-si-ar test“, ističe Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

„Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno“, kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

Jovanovićeva ističe da se u protokolu i svakodnevnom radu na koronavirus, zdravstveni radnici su građani i za njih važi isti princip. Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u našoj zemlji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana.

„U nekim drugim zemljama taj period je skraćen na deset dana. Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas“, zaključuje Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare