Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Na 53. sednici Kriznog štaba, održanoj 25. novembra, doneta je odluka da se ukida retestiranje pacijenata obolelih od covid 19, te da će "odluku" o tome da li su i dalje zaraženi donositi lekar na kontrolnom pregledu. Odluka Kriznog štaba, u koju Nova.rs ima uvid, prosleđena je svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a odnosi se, kako saznaje Nova.rs, i na zdravstvene radnike.

„Rutinska kontrola RT – PCR ili antigen testiranje se NE SPROVODI radi donošenja odluke o prekidu izolacije kod osoba inficiranih virusom SARS – CoV- 2, osim u izuzetnim situacijama (vidi tačku 4) kada je to opravdano zbog kliničkih indikacija“, navodi se u Zaključku Kriznog štaba.

Foto:Privatna arhiva

U obrazloženju se objašnjava da novo pravilo važi i za simptomatske i antisimptomatske bolesnike kod kojih je prošlo 14 dana od prvih simptoma, kao i ako su tri dana u nizu bili afebrilni, odnosno nisu imali povišenu temperaturu. Takođe, retestiranje nije potrebno ni ukoliko je kod pacijenata došlo do značajnog poboljšanja „respiratornih i drugih simptoma COVID – 19“. Umesto kontrolnog testiranja odluku da li je pacijent zdrav i sposoban da se vrati u svakodnevicu, ali i da više nije rizičan po okolinu, donosiće lekar.

Foto:Privatna arhiva

„Lekar u matičnom Domu zdravlja (COVID ambulanti) vrši kontrolni pregled i u skladu sa navedenim kriterijumima izdaje izveštaj o prestanku mere izolacije BEZ KONTROLNOG RT – PCR ili antigen testiranja“, navodi se u zaključku. Kontrolno testiranje će se od sada, po naredbi Kriznog štaba, raditi isključivo u izuzetnim situacijama.

„Kontrolno testiranje se izuzetno može sprovesti u skladu sa kliničkom procenom, kod pacijenata kao što su imuno – kompromitovane osobe (veći rizik od prolongiranog vironoštva) ili bolesnici sa trajanjem simptoma bolesti dužim od 14 dana“, stoji u tački 4. Zaključka.

Ovaj dopis, koji je 25. novembra potpisala premijerka Vlade Ana Brnabić, prosleđen je Institutu za javno zdravlje „Batut“, koji ga je potom, prosledio svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Naredba se odnosi na sve pacijente, uključujući i zdravstvene radnike koji će se vraćati na dužnost.

Foto:Privatna arhiva

„Dopis se odnosi na sve. Mi smo konkretno obavešteni i SMS porukom da nam se neće raditi retestiranje, jer je takva odluka Vlade. Ja sam još na bolovanju, ali se par kolega već vratilo na posao bez kontrolnog testa“, kaže izvor Nova.rs iz jedne beogradske bolnice, napominjući da je ovakva odluka „sumanuta“ i da će se on lično privatno testirati, „što zbog sebe, što zbog pacijenata“.

Foto:Privatna arhiva

Ovakva odluka Kriznog štaba je u najmanju ruku iznenađujuća, s obzirom da je veliki broj onih pacijenata koji su neretko bili i po tri puta pozitivni na virus, a da odavno više nisu imali nikakve simptome.

„Mene je strah za pacijente, ne za mene. Supruga mi je tri puta bila pozitivna, ja dva, a simptome smo imali svega nedelju dana. Ovo samo potvrđuje da nas je sve manje u sistemu i da je ova mera doneta kako bi nas što pre vratili na posao“, kaže sagovornik Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare