Linglong (nazivaju je i Šandong Linglong), Zrenjanin
Foto: N1

Ni Gradska uprava Grada Zrenjanina ni nadležni organi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodine nisu se obratili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, kako bi pribavili uslove zaštite prirode za izgradnju fabrike guma investitora Linglong International Europe d.o.o. uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, navodi se u saopštenju Instituta RERI.

Linglong je, kako se ističe, bio dužan da pribavi uslove Pokrajinskog zavoda i u postupku izdavanja lokacijskih uslova, koji čine sastavni deo građevinske dozvole, i u postupku odlučivanja o proceni uticaja na životnu sredinu, što on nije učinio.

Sa druge strane, ukoliko je investitor propustio da priloži ove uslove, organ koji sprovodi postupak bio je dužan da ih u predviđenoj proceduri pribavi. Nadležni organ to nije učinio, te je time postupio suprotno odredbama sadržanim u Zakonu o zaštiti prirode, Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakonu o planiranju i izgradnji, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je do sada “nezakonito izdato 10 građevinskih dozvola i pokrenuto je 3 postupka za odlučivanje o proceni uticaja na životnu sredinu bez uslova Zavoda”.

RERI institut podseća da je podneo ukupno 12 žalbi na rešenja nadležnih organa i pokrenuo tri upravna spora kojim se traži poništenje nezakonitih odluka u ovom slučaju.

U saopštenju se upozorava da se na samo 2 km od lokacije na kojoj je planirana izgradnja fabrike guma nalazi specijalni rezervat prirode Carska bara koji predstavlja zaštićeno područje I kategorije od međunarodnog, nacionalnog odnosno izuzetnog značaja, a u kojoj boravi 239 vrsta ptica, od kojih 207 predstavljaju strogo zaštićenu vrstu.

I zato RERI ukazuje nadležnim organima i celokupnoj javnosti da se izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu izvodi uz do sada, kako se ističe, „nezabeležene nezakonitosti i zloupotrebe javnih ovlašćenja uz narušavanje celokupnog pravnog poretka Republike Srbije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare