Slučaj predsednika beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđa Miketića, objavljivanje njegovih privatnih fotografija, a zatim i snimka, stavili su tačku na postojanje Bezbednosno-informativne agencije kao takve. Sudeći prema poslednjem saopštenju ove agencije i informacijama o tome čime se zapravo bave (a koje je u javnost izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić), u državi Srbiji nema većeg bezbednosnog izazova od intimnog snimka jednog opozicionara. Slučaj Banjska, svakodnevne prijave bombi u školama, veze državnih funkcionera s kriminalnim klanovima… Kome je to još važno? Za BIA izgleda ni najmanje…

Bivši narodni poslanik Đorđe Miketić otkrio je javnosti da je dobio pretnje i najavu objavljivanja svojih intimnih fotografija. Najverovatnije preuzetih iz telefona i eksternih hard diskova koji su iz njegovog stana ukradeni pre godinu i po dana. Sve to se dešava samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to praktično najavio u emisiji “Hit tvit”.

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Miketić je ovim povodom rekao da je siguran da iza svega stoje „država, naše institucije i Bezbednosno-informativna agencija”.

Usledilo je hitno i najblaže rečeno sramno saopštenje BIA, koja je praktično potvrdila da je istraga snimka u toku…

Intenzivna istraga snimka

“Odmah po objavi gospodina Đorđa Miketića o postojanju njegove eksplicitne fotografije, Bezbednosno-informativna agencija je, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, tim povodom pokrenula istragu. Možemo da saopštimo da su eksperti Bezbednosno-informativne agencije utvrdili da je u pitanju samo isečak dužeg snimka za čiji nastanak BIA ne snosi nikakvu odgovornost“, navela je BIA, a zatim pozvala Miketića da prestane sa napadima na službe bezbednosti i predsednika Srbije, te da pošto je u javnosti otvorio temu svog privatnog snimka, “javno saopšti kako je, gde i pod kojim okolnostima i od strane koje osobe nastao snimak njega i izvesne osobe”.

“Posebno ističemo da gospodin Miketić nije predmet bilo kakve obrade ili interesovanja Bezbednosno-informativne agencije. Želimo da upoznamo javnost da BIA sprovodi intenzivnu istragu koja za cilj ima utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa samim snimkom i osobama koje se na njemu nalaze, uz poštovanje svih načela zakonitosti i privatnosti lica sa snimka“, navela je BIA.

saopštenje BIA

Intenzivna istraga o privatnom snimku Đorđa Miketića?

U trenutku dok svakodnevno imamo dojave o bombama u beogradskim školama, slučaj Banjska nije rešen, a redovno smo bombardovani informacijama o bliskim vezama državnih funkcionera i kriminalnih klanova…

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović tim povodom za novine “Nova” kaže da BIA nikad nije bila na nižim granama.

Sunovrat BIA počeo s Vučićem

Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Sramotno je saopštenje BIA u kojem se tvrdi da su upoznati sa delom Miketićevog snimka i da ga pozivaju da prestane da optužuje BIA i predsednika republike. Pazite to. Mogu da razumem da BIA traži od Miketića da ne optužuje njih, ali onaj drugi deo koji se odnosi na predsednika republike, to ne mogu da razumem. To samo govori koliko je BIA politički instrumentalizovana. Ja sad mogu da kažem samo da je lice koje je obavestilo predsednika države o ovom snimku jeste lice koje je obilo stan Miketiću ili je lice koje je blisko BIA, ili je BIA izvršil tajni pretres njegovog stana i uzela hard diskove i upoznala se s snimkom. To je trebalo predsednik da nam objasni”, kaže Stojanović i dodaje da je ovo poruka Miketiću usred izborne kampanje da je bolje da ćuti.

A to sve, prema njegovom mišljenju, govori da su sve institucije u sektoru bezbednosti grubo politički instrumentalizovane u funkciji zaštite političke opcije na vlasti.

“Zakoni koji regulišu rad ovih institucija preciziraju da se one bave bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama koji ugrožavaju ovu zemlju ili nezakonitim radnjama, kriminalom i korupcijom. Zato se postavlja pitanje da li intimni snimak gospodina Miketića spada u grupu krivičnih dela, da li on radi nešto protivzakonito i protiv ove države? Ako ne radi, čemu onda zloupotreba tog snimka, ucena, pretnja? BIA nikad nije bila na nižim granama”, kaže Stojanović i dodaje da je sunovrat BIA počeo 2016. godine, kada je premijer postao Aleksandar Vučić.

“Sunovrat u kadrovskom, edukativnom, zakonskom smislu. Tada je Vučić postavio sebi bliske kadrove s željom da tu službu politički instrumentalizuju kako bi se zaštitili interesi SNS”, navodi Stojanović.

Šta BIA radi, a šta bi trebalo da radi

Na šta je zapravo spala srpska BIA najbolje odslikava spisak zaduženja koje je ova agencija u prethodnim godinama dobijala lično od predsednika Srbije Aleksandar Vučića, ali i premijerke Ane Brnabić.

BIA je rešavala misteriju pada brda u Grdeličkoj klisuri, pokušavala je da utvrdi ko je spalio električne sklopke u kovid bolnici u Batajnici, bavila se falsifikovanjem ugovora o kukuruzu i pšenici, zagonetnim nestankom robe iz javnih rezervi, jednim tajkunom koji je namerno izazvao nestašicu šećera u Srbiji…

Govoreći o pravoj ulozi ove agencije, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kaže da je ona utvrđena Zakonom o BIA (čl.2).

Medju nama Rodoljub Sabic
Rodoljub Šabić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“To je zaštita bezbednosti republike Srbije i sprečavanje delatnosti usmerenih na rušenje ustavom utvrđenog uređenja. Nekakvu “intenzivnu istragu” povodom nekog erotskog snimka i tragikomično javno saopštenje koje je BIA dala tim povodom je sasvim nemoguće dovesti u sklad sa pravom, zakonom utvrđenom ulogom BIA. Takvim postupcima BIA se pretstavlja kao instrument dnevnopolitičkih interesa vladajuće stranke. To je žalosno podsećanje na stanje u kom je ne samo BIA već naš ukupan bezbednosni sistem”, kaže Šabić za Novu i posebno nagalašava sledeće:

“Sa stanovišta normalnog funkcionisanja sistema, krajnje je zabrinjavajuće da nakon ostavke Aleksandra Vulina sa čela BIA, koju Vlada nije razmatrala, naša javnost i ne zna ko je faktički direktor BIA a zna da direktora policije nemamo više od dve godine”.

BONUS VIDEO: Vulin posle Vulina – U čijim rukama je sada BIA 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare