Foto:Ivan Dinić/Nova S/Filip Krainčanić/Nova.rs

Profesor Rodoljub Kubat objavio je danas na tviteru da mu je uručeno rešenje o otkazu na Bogoslovskom fakultetu. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da joj takva odluka deluje kao prilično radikalmo rešenje koje ne pokazuje spremnost na kompromis.  

„Mislim da je jako loša stvar to što se danas desilo“, ocenjuje rektorka u izjavi za Nova.rs.

Ivanka Popović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ona objašnjava procedure i poručuje da  je u ovakvim situacijama potrebno pronaći balans i kompromis.

„Neko ko je u statusu redovnog profesora ima ugovor o radu na neodređeno vreme. Svi koji su zaposleni na Univerzitetu podležu Zakonu o radu i Zakonu o visokom obrazovanju. Oni koji su zaposleni na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu podležu i određenim crkvenim zakonima. Mora da postoji balans između tih zakona koji su validni. Neophodno je da se nađe rešenje. Ono što je nezgodno u ovom slučaju je da nema dobre volje da se za tog profesora nađe neko drugo nameštenje na fakultetu izvan nastave, dok se eventualno ovo pitanje ne raščisti“, primetila je Popović.

Kubat: Sprema se tužba

„Upravo mi uručiše nešto, što nazivaju otkazom. Nema nikakvog obrazloženja, samo da je to u skladu sa već čim. Borba se nastavlja. Nema predaje, do pobede“, napisao je Kubat.

U dokumentu koji je profesor Kubat podelio na Tviteru navodi se da je, na osnovu ovlašćenja iz izvšne odluke Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavni bogoslovski fakultet doneo rešenje kojim se Kubatu zabranjuje obavljanje poslova nastavnika na tom fakultetu.

Kubat najavljuje i tužbu protiv Bogoslovskog zbog mobinga.

Foto: Novi Optimizam/Promo

U dokumentu se utvrđuje da se profesoru ne može obezbediti obavljanje drugih poslova, kao i da se rešenje donosi na osnovu odluke Sinoda SPC da je Kubatu povučeno odobrenje za službu učenja na fakultetu.

„Na osnovu ovog rešenja, dekan fakulteta doneće, bez odlaganja, odgovarajuće rešenje o prestanku radnog odnosa profesora na fakultetu“, navodi se u rešenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare