Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC/ nr

Grad Beograd je a zahtev prote Vladimira Vukašinovića i Crkve Ružice obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke na Kalemegdanu.

„Ova kapela je verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat. Veoma je značajan kako za Crkvu tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se izvrši restauracija kapele kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a saopštio Beoinfo.

Vesić je naveo da će ovaj posao raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

„Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u kapelu bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove“, rekao je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković je izjavila da se Crkva Ružica i kapela Svete Petke nalaze u okviru kulturno-istorijske celine „Beogradska tvrđava“, koja je utvrđena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

„To sve govori o njihovoj kulturno-istorijskoj vrednosti i da su među najznačajnijim objekatima na prostoru tvrđave. Zavod za zaštitu spomenika kulture radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled. Svi oni nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine“, rekla je Vučkovićeva.

BONUS VIDEO – Kako će izgledati zgrada BIGZ-a nakon rekonstrukcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar