Podeli
Foto:Vesna Lalić

Drugi zaraženi koronavirusom u Srbiji se nalazi u Beogradu i, prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, simptome je osećao još od 3. marta

Na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja posvećenom koronavirusu covid19.rs objavljeno je danas da je utvrđen još jedan slučaj koronavirusa u Srbiji, kao i da je u pitanju kineski državljanin.

Kako saznaje Nova.rs, drugi zaraženi u Srbiji se nalazi u Beogradu i još od 3. marta je osećao simptome i obraćao se zdravstvenim ustanovama. Oni, međutin, nisu pravovremeno reagovali zbog informacije da u prethodnom periodu nije boravio u zaraženim područjima.

Ta činjenica je još opasnija, tvrdi naš izvor, jer je oboleli mogao da dođe u kontakt sa velikim brojem ljudi i da postoji još potencijalno obolelih, posebno što se ne zna način na koji on i zaražen.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 101 osoba, a od poslednjeg izveštaja testirano je njih šest i svi rezultati su bili negativni.

Podsetimo, prvi slučaj koronavirusa u našoj zemlji registrovan je 6. marta u bolnici u Subotici. Kad je utvrđeno da je zaražen srpski državljanin iz Bačke Topole.

Ministarstvo prosvete dalo je danas preporuku školama da obustave ekskurzije u inostranstvo, koja je obavezujuća zbog širenja koronavirusa

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naglasio da sve škole imaju dovoljno vremena “da reorganizuju ekskurzije” i da sve ekskurzije u ovoj školskoj godini budu u Srbiji.

Da li je Srbija spremna za eventualno širenje virusa i kakvo je stanje u zdravstvenim centrima širom Srbije izgleda da brine i epidemiolog Predraga Kona, koji je na svom fejsbuk profilu napisao da je krajnje vreme da zdravstvene ustanove dobiju zaštitnu opremu.