Foto:EPA-EFE

I z Pirotskog okruga 31 uzorak poslat je na PCR testiranje u laboratoriju "Vatreno oko" u Nišu, a 25 uzoraka je pozotivno na koronu. Kovid je potvršen kod 11 uzoraka iz Pirota, devet iz Dimitrovgrada i pet iz Bele Palanke, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Danas su u tu laboratoriju poslata 32 uzorka na PCR test za korona virus.

Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga ukupno je uzorkovano 4.353 briseva na RT-PCR.

Za poslednjih desetak dana, uzorkovano je 299 briseva od kojih je 141 pozitivan, najviše iz Pirota – 69, 56 iz Dimitrovgrada, 13 iz Bele Palanke, dva iz Niša i jedan iz Babušnice), što je 47 posto pozitivnosti i nagli porast broja obolelih, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze koronom u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu, a oboleli su uglavnom starosti od 30 do 60 godina, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca.

U izolaciji je 380 lica kod kojih je potvdjena infekcija korona virusom.

Od ponedeljka se povećao i broj pregleda u kovid ambulantama: u Pirotu je to bilo od 100 do 120 pregleda dnevno, u Dimitovgradu od 70 do 80 pregleda.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se pet bolesnika sa pneumonijom, dok je danas primljen još jedan pacijent.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar