Grafika: Slađana Đermanović

U protekla 24 sata koronavirusom je zaraženo još 3.499 ljudi. Testirano je 14.116 osoba.

Preminulo je još 17 osoba, a na respiratoru je 158 pacijenata.

***

Prethodno, juče je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod još 3.341 građana. Preminulo je 19 osoba, kako se navodi na zvaničnom portalu. Na respiratoru se nalazila 151 osoba, a testirano je 13.008 osoba.

***

Izmene Zakona o zaraznim bolestima koje su juče izglasane u Skupštini Srbije već su stupile na snagu, objavom u Službenom glasniku.

Između ostalog, Zakonom se omogućava izricanje mandatnih kazni na licu mesta za nenošenje maski, kršenje zabrane okupljanja i nedržanje distance.

Izmenama zakona se, kako je Nova.rs pisala u nekoliko navrata, daje i mogućnost ministru zdravlja da naloži obaveznu vakcinaciju stanovništva. Definišu se i dve vrste karantina, kao i procedura za otvaranje bolovanja usled karantina u kućnim uslovima.

***

Dan nakon održane sednice Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon je obelodanio spisak mera koje su on i njegove kolege predložile Vladi, a kako navodi one bi uskoro trebalo da budu donete.

„Osnovno je da se sve mere koje su do sad donete poštuju. Drugo što smo predložili je da maske budu obavezne u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru posebno u pešački zonama.  Mi smo predložili da objekti u kojima dolazi do zaražavanja, a to su prvenstveno noćni klubovi ne rade posle 18 sati. Prvenstveno se misli na noćne klubove. To je oročena mera na dve nedelje. Oročena mera bi podrazumevala da se sagleda efekat njen efekat nakon dve nedelje”, rekao je Kon.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare