U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 4.810 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 37 osoba. Tesitirano je 16.693, a na respiratorima je 291 pacijent.

***

Prethodnog dana  u Srbiji je evidentirano još 5. 107 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 38 osoba. Na respiratorima je bilo 290 pacijenata.

***

U Kliničko bolničkom centru Dragiša Mišović se od korone leči 265 pacijata, od kojih su na intenzivnoj nezi 72, a na respiratorima je i jedna trudnica starosti 29 godina, koja je u prilično teškom stanju, izjavio je načelnik radiološke službe te bolnice Đorđe Lalošević.

Klinička slika pacijenata je mnogo teža. U ovom trenutku je apsolut no drastična slika koju vidimo na snimcima pluća, rekao je on.

***

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, pokrenuo je na Fejsbuku stranicu pod nazivom Doktor Milanko Šekler o koronavirusu.

“Moj cilj i želja je da na jednom jedinom mestu svi zainteresovani mogu da dođu do najvažnijih i najpraktičnijih odgovora. Cilj je bio da znate šta i zašto treba da radite za vreme pandemije koronavirusa” navodi dr Šekler u uvodnom tekstu.

***

Pulomolog Dejan Žujović, načelnik Dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti u Beogradu, izjavio je da će morati da se dođe do konsenzusa da „zatvorimo sve osim ljudi bar dve nedelje“, ili ćemo stalno imati novozaražene.

“Mi se ponašamo kao one ribice dvodihalice: imamo sa jedne strane struku koja odlazi u crvenu zonu i koja zna šta bi trebalo da se uradi i sa druge Krizni štab u kom je struka ili nazovistruka sa političarima koji balansiraju između rejtinga, ekonomske dobiti, pojedinaca, lobija i epidemije”, rekao je Žujović, koji je i osnivač pokreta „Za sve moje ljude“, za novi broj nedeljnika NIN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar